Dačić u ruskoj Dumi o EU: To nije ono što partneri kažu jedan drugom

Vesti 02. jun 202114:49 > 14:5120 komentara
Ivica Dačić
Izvor: Tanjug/Federation council of the federal assembly of the russian federation/Vladislav Tarasov

Srbija izražava snažnu spremnost da nastavi istorijsko prijateljstvo i bratstvo sa Rusijom, na koje treba da bude ponosna, izjavio je predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić u obraćanju poslanicima ruske Državne Dume. Dačić je rekao da Srbija neće uvoditi sankcije "velikom partneru i prijatelju" – Rusiji.

Današnji „izvanredni“ odnosi dve zemlje počivaju na stabilnim viševekovnim temeljima, rekao je Dačić, navodeći da one grade odnose strateškog partnerstva prožetog uzajamnim poverenjem i razumevanjem.

„Dokazi stabilnih prijateljskih i političkih odnosa su, pored ostalog, rusko dosledno podržavanje teritorijalnog integriteta Srbije ili, s druge strane, nepriključivanje sankcijama protiv Rusije od strane Republike Srbije. Veoma smo zahvalni Ruskoj Federaciji za podršku u svim međunarodnim forumima i organizacijama u našoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije“, naveo je Dačić.

On je rekao da je Rusija, baš kao i Srbija, čvrsto na stanovištu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

„Kažu nam – odreknite se Kosova i Metohije i otvoren vam je put ka Evropskoj uniji. To nije ono što partneri kažu jedan drugom. Mi želimo da uđemo u Evropsku uniju, vredno radimo na tome i taj cilj ne menjamo kao jedan od naših strateških prioriteta. Ali ne prihvatamo da na tom putu pred nas budu postavljane prepreke koje nikada nikome nisu postavljane, niti se tako nešto, kao što je priznanje nelegalne secesije, može očekivati od bilo koje suverene države“, naveo je Dačić.

Izvor: Tanjug

Predsednik srpskog parlamenta je rekao da je Srbija energično protiv svih pokušaja revizije istorije i umanjivanja žrtava i doprinosa u slamanju nacizma i fašizma i rehabilitacije nosilaca te ideologije, jer su „Srbi zajedno sa Rusima podneli najveće žrtve u slamanju fašizma“.

On se zahvalio Rusiji na pomoći koju su ruski stručnjaci, lekari i osoblje epidemioloških službi pružili Srbiji tokom borbe protiv koronavirusa.

Dačić je svoj govor na ruskom zavrio rečima: „Živela Rusija. Živela Srbija. Živelo srpsko-rusko prijateljstvo“.

Komentari

Vaš komentar