Dačić u Berlinu: Sagovornici iz Bundestaga razočarani pristupom Prištine

Vesti 25. jun 202120:43 7 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u Berlinu, nakon sastanaka u Bundestagu, da su njegovi sagovornici razočarani novim kosovskim vlastima zbog njihovog pristupa dijalogu sa Beogradom.

Dačić, koji je u Bundestag došao na poziv predsednika nemačkog parlamenta, demohrišćanskog političara Volfganga Šojblea, rekao je da „nije bilo neugodnih tema razgovora“, prenosi Dojče vele.

„Govorili smo o evropskim integracijama i tu nam je Nemačka ponudila pomoć u pristupnom procesu“, kazao je Dačić.

Naveo je da Nemačka očekuje da Srbija ubrza sprovodjenje reformi i da je jedna od tema bila i dijalog Srbije i Kosova.

Da su poslanici Bundestaga nezadovoljni pristupom novih kosovskih vlasti dijalogu za Dojče vele je potvrdio predsednik Parlamentarnog odbora za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu, poslanik socijaldemokrata Josip Juratović.

„Imamo utisak da Priština ne pristaje na stvari koje su već dogovorene. To po meni nije u redu. EU ne može svaki put kada dodje do promene vlasti u Prištini da krene ispočetka. Možemo možda da razgovaramo o nekim detaljima, ali ne treba sve vraćati na početak“, rekao je Juratović, koji je razgovarao sa delegacijom Srbije.

Na poziv Šojblea, u Bundestagu je početkom nedelje bio i predsednik parlamenta Kosova Glauk Konjufca.

Nemačka je od početka godine ugostila više političara iz regiona Jugoistočne Evrope, u želji da region Zapadnog Balkana vrati na sam vrh agende Evropske unije.

U Berlinu se poslednjih meseci često moglo čuti da sa Zapadnog Balkana napokon moraju da dodju vesti o pozitivnim procesima i to pod okriljem Evropske unije.

Dačić je boravio u Berlinu nekoliko dana uoči samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Berlin sa Srbijom radi na dva koloseka, jedan se tiče sprovodjenja reformi, a drugi normalizacije odnosa sa Kosovom. Oba vode ka istom cilju, članstvu u Evropskoj uniji.

Uprkos pandemijskim uslovima, Berlin su ove godine pre Dačića posetili srpski ministri spoljnih poslova i evropskih integracija, Nikola Selaković i Jadranka Joksimović.

Nemačka diplomatska ofanziva će biti nastavljena i nakon samita u okviru Berlinskog procesa početkom jula.

Juratović je naveo da nemački poslanici od tog samita očekuju da „stvari počnu da se odvijaju većom brzinom, a ne samo da se ponavlja staro gradivo“, prenosi Dojče vele.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare