Dačić: Srbija je u Velikom ratu sve što je imala dala za slobodu

Vesti 11. nov 202114:02 8 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu u Velikom ratu, a ceo svet se divio našoj zemlji, koja je sve što je imala dala za slobodu, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je položio venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda i ocenio da je Dan primirja u isto vreme i dan velikog ponosa za Srbiju.

Odajući počast nastradalima u Velikom ratu, Dačić je rekao da su veliki ljudi tog doba govorili kako je to „rat koji će okončati sve ratove“, ali da su, nažalost, pogrešili, a da Srbija to najbolje zna i pamti.

Povezane vesti

„Kada su u leto 1914. godine, osvajači prešli Drinu, svima u Srbiji bilo je jasno šta moraju da urade i nisu postavljali pitanje zašto moraju ponovo, posle samo godinu dana, da obuku uniformu i uzmu pušku“, rekao je Dačić.

On je naglasio je da „nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu u Velikom ratu“.

„Ceo svet se divio našoj zemlji, koja je sve što je imala dala za slobodu“, poručio je predsednik Skupštine Srbije i naveo da je na mirovnoj konferenciji u Versaju rečeno da je Srbija izgubila 1,25 miliona ljudi, skoro trećinu stanovnika.

Malo koja zemlja mogla je da se uzdigne iz takve kataklizme, ocenio je Dačić.

„Ko je osim Srbije mogao da stegne zube nad tolikim žrtvama, obnovi sela i gradove i krene dalje kao pobednik? Malo je takvih naroda, ako ih uopšte ima“, naglasio je Dačić i dodao da je cena koju je Srbija platila bila ogromna, kao i vrednost onoga što je branila, a to, kako je ocenio, ujedno „pokazuje i vrednost“ svega što je branila.

„Možda smo u prošlosti nekada i zaboravili herojstvo naših predaka, ali danas smo ovde da kažemo da se to nikada više neće dogoditi i da će njihovu slavu pronositi njihova deca“, poručio je Dačić.

Vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, potomci porodice Karađorđević i pripadnici diplomatskog kora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare