Dačić: SDS i stranke okupljene oko nje poslale platformu, one oko Đilasa nisu

Vesti 14. apr. 202122:35 > 22:388 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Zoran Žestić

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da se veliki broj političkih partija prijavio za međustranački dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje evroparlamentarca. Dačić je gostujući na Radio televiziji Vojvodina kazao da su Socijaldemokratska stranka (SDS), čiji je predsednik Boris Tadić, kao i stranke okupljene oko nje već poslale svoju platformu.

„Stranke okupljene oko (Dragana) Đilasa nisu poslale platformu. Čak ni Vuk Jeremić…“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da lider pokreta Dveri Boško Obradović nije poslao platformu, kao što tvrdi, nego poziv da se započne s dijalogom.

„S tim što se nije izjasnio da li želi uz učešće evropskih predstavnika“, kazao je.

Naveo je da će pozvati Aleksandra Vučića da učestvuje u razgovoru, ali ne zna još da li bi u tom slučaju došao kao predsednik Srbije ili kao predsednik Srpske napredne stranke.

Predsednik Skupštine Srbije je rekao da će predstavnici Evropskog parlamenta od 19. do 22. aprila imati onlajn konsultacije sa svim poslaničkim grupama u parlamentu Srbije o drugoj fazi međupartijskog dijaloga, a potom i sa stranakama koje su van parlamenta.  Dačić je rekao da bi posrednici iz Evropskog parlamenta eventualno 7. maja došli u Beograd na razgovore sa njim, kako bi se dogovorio početak dijaloga u junu.

U tom periodu, dodao je on, dok traju te onlajn konsultacije, gledamo da zakažemo razgovore sa stranakama koje ne žele posredovanje Evropskog parlamenta.

Prijavio se veliki broj stranaka za taj međustranački dijalog, a jedan deo njih ne želi da se razgovara o izbornim uslovima u prisustvu stranaca, rekao je Dačić o svom pozivu strankama da predaju platforme. Ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno, dodao je Dačić i napomenuo da nema razloga da se ne razgovara o svemu što je racionalno, realno i održivo.

Mi i ne znamo šta je njihova platforma, jer misle da će Evropski parlament da dođe i donese im na tacni to što oni misle, rekao je Dačić o delu opozicije koju predvodi Dragan Đilas. Oni očekuju da će ih Brisel dovesti na vlast, rekao je on i dodao da je  najvažnije šta misle građani Srbije.

Ako postoji dobra volja, sve što je svrsishodno, nema razloga da ne bude prihvaćeno, ponovio je on i naglasio da SNS i SPS moraju da učestvuju u oba formata dijaloga.  Mi idemo sa dobrom voljom, tražeći najbolje rešenje da svi izađu na izbore, jer sam siguran da će to za njih biti najveći poraz i videće koliko nemaju podršku, ocenio je Dačić.

O izmenama Ustava

Govoreći o izmenama Ustava Srbije Dačić je kazao da to mora da bude potvrđeno na referendumu.

Kazao je da je predlog te promene da sudije ne bira Skupština, nego da ih bira Visoki savet sudstva, a ne preambula u kojoj se pominje Kosovo ili nešto drugo.

„To su zlonamerne stvari…“, rekao je Dačić.

Komentarišući navode opozicije da saziv Skupštine nije izabran na legitimnim izborima, pa ne može da donosi nikakve odluke o promeni Ustava, Dačić je rekao da niko nije rekao da su izbori nelegitimni i da su njemu svi čestitali.

Komentari

Vaš komentar