Ministar Vang na sastancima s Dačićem i Brnabić: Kina istinski prijatelj Srbije

Vesti 27. okt 202120:41 > 23:49 6 komentara
Ministarstvo spoljnih poslova

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu sa šefom kineske diplomatije Vang Jiom o bilateralnim odnosima, saopštio je parlament Srbije. Vang je nakon toga, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarao sa premijerkom Srbije koja je zahvalila Kini na pomoći koju je pružila Srbiji tokom epidemije. Vang je rekao da je Kina spremna da i dalje bude "istinski prijatelj" Srbiji, navodi se u saopštenju.

Vang je izjavio da njegova poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje. Zahvalio je Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa Srbije i Kine, posebno ističući da je Dačić bio prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio Kinu u februaru prošle godine na početku pandemije koronavirusa.

„Srbija je tada jasno pokazala podršku i solidarnost u izazovnom i teškom trenutku za Kinu“, rekao je Vang.

Dačić je rekao da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri i da su uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli jedan potpuno novi nivo. Istakao je zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima.

Vang je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji. Njega je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Ministarstvo spoljnih poslova

On će u četvrtak odvojeno razgovarati sa Selakovićem i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Brnabić zahvalila na pomoći koju je Kina pružila Srbiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji razgovarali su u sredu uveče o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.

Vang je rekao da je Kina spremna da i dalje bude „istinski prijatelj“ Srbiji i da Beograd može „u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna“, saopštila je Vlada Srbije.

On je kazao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, i dodao da Kina u potpunosti stoji na raspolaganju Srbiji u oblasti digitalizacije i inovacija, navodi se u saopštenju.

Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina pružila Srbiji tokom pandemije koronavirusa, navodeći da je to dodatno učvrstilo „čelično prijateljstvo“ dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Ona je ukazala na značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i „novih velikih ulaganja“ kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, piše u saopštenju.  Posebnu zahvalnost, kako se navodi, premijerka je izrazila za uspešnu privatizaciju Železare Smederevo, navodeći da je zahvaljujući njoj sačuvano više hiljada radnih mesta, i za pronalaženje strateškog partnera za RTB Bor.

Navela je da Srbija pridaje „veliki značaj i pruža snažnu podršku“ globalnoj inicijativi „Pojas i put“, koju je inicirao kineski predsednik Si Djinping, i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Brnabić je rekla da je ambicija Srbije za daljim razvojem odnosa sa Kinom velika i čestitala kineskoj strani 100. godišnjicu osnivanja vladajuće Komunističke partije.

Vang je zahvalio na čestitkama i naveo da se prijateljstvo dve zemlje, „na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda“, dodaje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare