Dačić sa češkim zvaničnicima: Predsednik Zeman ima razumevanje za problem Kosova

Vesti 31. avg 202123:34 2 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u Pragu, nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Češke, da predsednik Češke Miloš Zeman ima puno razumevanje kosovskog problema i da je ponovio svoj raniji stav o tome.

„Jednom rečju izneo je sve ono što mi volimo da čujemo. I ja sam mu preneo zahvalnost našeg naroda i građana. On ima puno razumevanja oko tog problema. Rekao mi je da nije primio pisma za njihovog ambasadora i da nije poslao češkog ambasadora na Kosovo“, dodao je Dačić.

Zeman je pre nekoliko meseci iznenadio mnoge izvinjenjem zbog bombardovanja Srbije 1999. godine.

Pročitajte i:

Na sastanku u Pragu je zaključeno da su bilateralni odnosi Srbije i Češke na veoma visokom nivou, te da ih prati i razvoj ekonomske saradnje, prenosi RTS.

Domaćini u Pragu poručili su da će ta zemlja nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu, da će se i dalje zalagati za brzu evropsku integraciju Srbije, bez uslovljavanja, te da će to biti jedan od ključnih prioriteta kada Češka preuzme kormilo EU sledeće godine.

Predsednik Predstavničkog doma parlamenta Češke Radek Vondraček rekao je da će Češka sigurno nastojati da bude razvijeno pitanje proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

„Poslednji put sam o tome razgovarao pre tri dana sa predstavnicima Slovačke i Austrije, a to je bila tema i na sastanku sa nemačkim predsednikom koji je nedavno bio u Pragu. Nas čekaju izbori za 40 dana, ali bez obzira na to kakvi rezultati budu, prijateljski odnosi sa Srbijom moraju biti sačuvani“, dodao je on.

Konstatovano je da su sve bolji ekonomski odnosi, da trgovinska razmena dve zemlje prelazi 1.200 milijardi evra. Srbija u Češku najviše izvozi električne mašine i nameštaj, a iz nje uvozi drumska vozila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare