Raspisan referendum za 16. januar

Vesti 30. nov 202118:50 > 19:10 161 komentara

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar 2022. godine.

Prethodno su poslanici usvojili predlog za promenu Ustava i raspisivanje referenduma.

Pripala mi je čast da potpišem odluku za referendum koji će biti održan 16. januara, od 7 do 20h, a pitanje će glasiti „da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, rekao je Dačić, nakon što je potpisao dokument.

Zbog svih laži koje se objavljuju poslednjih meseci, želim da kažem da referendum nema nikakve veze sa pitanjem preambule, naš stav je potpuno jasan – KiM je sastavni deo Srbije, a „ni sa drugim raznim pitanjima koja se politizuju u poslednje vreme, i koriste za brutalno kršenje zakona i Ustava, kad je reč o protestima i blokadama saobraćajnica“, i isključivo se tiče pravosuđa i vladavine prava, naveo je predsednik Skupštine.

Pozivamo sve građane da izađu na referendum, smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Skupštine i da će to biti jedan veliki korak napred i na putu Srbije ka EU i što se tiče reformi koje se provode u Srbiji, rekao je Dačić.

Želim Srbiji da pobedi na referendumu – da uradimo sve što je u interesu Srbije, rekao je i zahvalio poslanicima koji su glasali. Ova odluka je doneta dvotrećinskom većinom i samim tim ima veliku političku snagu, dodao je.

Želeo bih da kažem da način promene Ustava, odnosno pitanje koja je većina dovoljna za uspeh referenduma, nije pitanje kojim smo se mi bavili, to je Vlada Vojislava Koštunice i Borisa Tadić predložila 2006. godine, predložila novi Ustav, u želji da raskine sa Miloševićevim vremenom, kada je bila potrebna većina od više od 50 odsto, i to na način da je za neka pitanja, odeljke neophodna većina izašlih, naglasio je Dačić i dodao da je „to ovoga puta tako“.

„To nema nikakve veze sa ovim sazivom Skupštine, već sa 2006 godinom i Vladom Bosrisa Tadića i Vojislava Koštunice“, naveo je predsednik Skupštine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare