Dačić: Predlog za promenu Ustava Srbije podložan promenama

Vesti 07. jun. 202118:472 komentara
Podeli:
Ivica Dačić
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Predlog za promenu Ustava, koji je podnela Vlada, može da bude podložan promenama, ukoliko bi bile dogovorene sa predstavnicima struke i bile pozitivno ocenjene od strane Venecijanske komisije.

Povezane vesti:

„Korisno je ukoliko se Društvo sudija i Udruženja tužilaca rasprave dobro sa ministarkom pravde (Majom Popović) i sa našim odborom za ustavna pitanja, da se vidi da nije ideja da se bilo šta loše uradi, već da se izadje u susret primedbama koje postoje – da se dalje radi o nezavisnosti pravosuđa“, rekao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine (RTV).

Govoreći o primedbama da trenutni saziv parlamenta nije legitiman za donošenje promena Ustava Srbije, predsednik Skupštine je kazao da je saziv Skupštine izabran na izborima i da samim tim jeste legitiman.

„Zašto EU traži od nas da promenimo Ustav“, upitao je Dačić i naveo da se „oni koji se protive promeni Ustava“ kunu svaki dan u EU.

Dačić je naveo da on nastoji da vrati suštinu u raspravu u parlamentu, kako bi građanima bila jasna suština ustavnih promena, da bi na referendumu mogli da se izjasne.

On je dodao da se promena Ustava odnosi isključivo na promene u oblasti pravosuđa i da se treba držati suštine, navodeći da Evropska unija u svakom izveštaju kritikuje napredak Srbije u oblasti pravosudja.

„Skupština Srbije će raditi nešto samo ukoliko je to iskorak u našim reformama, a ako nije dogovoreno sa strukom, sa predstavnicima evropskih institucija koje su to postavljale kao neki kriterijum, nema razloga da to radimo niti ćemo raditi“, izjavio je predsednik Narodne skupštine.

Komentari

Vaš komentar