Dačić: Pozicija Srbije prema ratu u Ukrajini od prvog dana jasna i čista

Vesti 01. jul 202212:19 20 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je da je pozicija Srbije prema ratu u Ukrajini od prvog dana jasna i čista i zvanični Beograd ne odustaje od principa međunarodnog prava, poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunardno priznatih država - i Ukrajine i Srbije.

Dačić je, na skupu Evroatlantskog saveta Srbije čiji je predsednik Dragan Šormaz, rekao da se Srbija već 14 godina bori protiv međunarodnog priznanja Kosova i narušavanja sopstvenog suvereniteta i neće menjati svoje pozicije.

Ne možemo protiv sebe, rekao je Dačić na konferenciji u Skupštini Srbije.

On je istakao da Srbija ima veoma dobru saradnju sa NATO, pre svega misijom Kfor na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Dačića, sa Alijansom postoji dobra saradnja i u drugim oblastima, ali Beograd ostaje čvrst u svojoj politici vojne neutralnosti.

Dačić je skup napustio pre obraćanja ambasadora Ukrajine u Srbiji Volodimira Tolkača, jer je u Domu Narodne skupštine morao da prisustvuje svečanosti povodom završetka školovanja polaznika 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 65. klase Generalštabnog usavršavanja.

Tolkač je zahvalio Srbiji što se pridružila rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska agresija na njegovu zemlju, ali je pozvao zvanični Beograd da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

On je zahvalio Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na prijemu ruskih izbeglica u Srbiju, ali je istakao da su Ukrajinci u Srbiji razočarani ruskom državnom propagandom u medijima i otvorenom glorifikacijom ruskog predsednika Vladimira Putina.

To nije sloboda govora, već slobode mržnje, rekao je Tolkač dodajući da ruska državna propaganda u medijima ne priliči zemlji koja je na evropskom putu.

Pozivam Srbiju da se pridruži sanckijama EU protiv Rusije, da ne bude crna rupa u tim sankcijama, rekao je Tolkač i pozvao sve da podrže borbu ukrajinskog naroda, jer će njihova pobeda biti pobeda za sve u Evropi, pa i Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare