Dačić: Osuđujemo nasilje u SAD, ali vidi se licemerje međunarodne zajednice

Vesti 09. jan 202110:19 > 11:1451 komentara
Izvor: N1 (arhiva)

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić kazao je da Srbija osuđuje nasilje tokom demonstracija u Vašingtonu, na Kapitol Hilu, ali da se na tom primeru vidi "licemerje" međunarodne zajednice.

On je gostujući na TV Pink naveo da Srbija želi da se prenos vlasti u SAD obavi mirno i da nastavi da gradi dobre odnose sa zvaničnim Vašingtonom.

POVEZANE VESTI:

„Poštujemo volju (američkog) naroda, a važno je da tu postoje neki principi. Svedoci smo da dvostruki standardi motivišu neke ljude, naročito političke parije koje se kriju iza bojkota izbora, koje osuđuju nasilje u Vašingtonu a bili su organizatori nasilja u Beogradu“, naveo je Dačić.

On je dodao i da Srbija osuđuje svaki nasilan pokušaj upada u državne institucije, da niko ne može da pozdravi nasilje, ali da taj princip treba da važi za sve države.

„Tek ćemo videti koliko će posledice (protesti u Vašingtonu) imati. Republikanska stranka se ograđuje od (predsednika SAD i te stranke Donalda) Trampa. On je dobio glasove preko 70 miliona građana, znajući njega on se neće mirno povući. Ne mislim na nasilje u predaji vlasti, već u daljem političkom delovanju. Možda će doći do formiranja neke nove stranke u SAD“, ocenio je Dačić.

Srbija čvrsto stoji iza RS

Rat u Bosni i Hercegovini je i izbio zato što je narušena ravnopravnost tri naroda, pa je važno da se mir „čuva kao oči u glavi“, iako se povremeno priča o poništenju Dejtonskog sporazuma i stvaranju unitarne BiH, rekao je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić za TV Pink.

Dačić je, čestitajući 9. januar, Dan Republike Srpske (RS), ocenio da je taj datum „osporavan od nekih faktora u Sarajevu, a naročito od onih koji žele da ponište taj srpski entitet u BiH“, ali da je njihov istorijski uspeh to da je RS ravnopravan i međunarodno priznat entitet u BiH.

„Srbija čvrsto stoji iza RS, podržavamo specijalne odnose u skladu sa Dejtonskoim sporazumom i učinićemo sve da se naši odnosi razvijaju, kao i da se RS ekonomski razvija“, poručio je Dačić i naglasio da je u interesu Srbije i da imamo i dobre odnose sa Sarajevom i BiH u celini.

Komentari

Vaš komentar