Dačić: Oni kojima je Belivukov iskaz kredibilan, relativizuju njegove zločine

Vesti 27. jul 202110:27 43 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da oni koji iskaze Veljka Belivuka o navodnim vezama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prihvataju kao kredibilne, "relativizuju" zločine za koje su osumnjičeni pripadnici Belivukovog kriminalnog klana.

Dačić je za televiziju Pink rekao da se stranke koje učestvuju u međupartijskom dijalogu bez posredovanja stranaca „nisu pridružile haosu“, koji, po njegovoj oceni u vezi sa svedočenjem Belivuka, „izazivaju predstavnici grupacija Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“.

Povezane vesti:

On je rekao da se stranke koje učestvuju „u ozbiljnom političkom dijalogu nisu uhvatile u to kolo“ i da je nekih komentara o vezi Belivukove grupe i vlasti bilo, ali daleko od toga da, kako je rekao, neko podržava, favorizuje ili uzima zdravo za gotovo ono što su rekli Belivuk i Marko Miljković.

„Došli smo do takve situacije da svi treba da podrže borbu protiv mafije, a ne da traže način za relativizaciju tih grupa i da ih koriste kao sredstvo za napad na državne organe koji vode borbu protiv kriminala“, rekao je Dačić.

Potvrdio je da je potpisao peticiju za „odbranu ugleda i institucije predsednika Srbije od medijskog rata“, koju je pokrenuo Institut za političko umrežavanje.

„Čujem da se digla prašina što je peticiju potpisao i Aca Lukas. Svako ima pravo da iznese mišljenje“, rekao je predsednik Skupštine Srbije i lider SPS.

„Dijalog u fazi kada bi mogli biti postignuti dogovori“

Dačić očekuje da do kraja nedelje budu nastavljeni razgovori o poboljšanju izbornih uslova sa opozicijom, ocenivši da dijalog „ulazi u fazu“ kada bi mogli biti postignuti određeni dogovori.

Dačić je izjavio da se to odnosi na dijalog sa opozicijom bez učešća stranih predstavnika, kao i da „niko ne može da kaže“ da li će ti dogovori biti „nešto što je neko očekivao“.

On je dodao da „u izbornim zakonima niko nije dirao ništa još od 2000. godine“, i da nije aktuelna vlast nešto menjala, pa da se razgovara o tome.

Dačić je rekao da se razgovori o poboljšanju izbornih uslova vode na dva koloseka, i da se na „koloseku b“, dijalogu sa opozicijom uz posredovanje predstavnika evropskog parlamenta, došlo do toga da učesnici „do 1. septembra treba da daju neke predloge“.

Prema njegovim rečima cilj dijaloga je da se politika vrati tamo gde joj je i mesto, u institucije.

„Inckova odluka iritantana i protiv interesa srpskog naroda“

Ivica Dačić kaže da je odluka visokog predstavnika u BiH o zabrani negiranja genocida „iritantan potez“ koji izaziva podele.

„Ovaj potez nije dobar jer je iritantan i izaziva podele. Ova odluka je uperena protiv interesa srpskog naroda, jer time se ustanovljava obaveza da svi moraju da podju od toga da je srpski narod genocidan“, rekao je on.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u petak je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje gonocida, a oni koji to čine mogu biti kažnjeni i do pet godina zatvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare