Dačić: Od odluke EP o putovanju poslanika zavisi dolazak posrednika u dijalogu

Vesti 30. jun. 202109:452 komentara
Podeli:
Ivica Dačić
Izvor: Tanjug/Federation council of the federal assembly of the russian federation/Vladislav Tarasov

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se 1. jula očekuje odluka Evropskog parlamenta o dozvoli putovanja poslanicima, od čega zavisi da li će posrednici u međupartijskom dijalogu doći u Beograd.

POVEZANE VESTI

Sreo sam se sa izvestiocem za Srbiju Vladimirom Bilčikom, rekao je Dačić, dok su se Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn uključili onlajn i obavestili ih da čekaju odluku da li će 1. jula biti dozvoljena putovanja za poslanike Evropskog parlamenta.

Oni tražili da se sretnu sa mnom, kada su čuli da sam u Briselu. Obavestio sam ih da se dijalog sa strankama, koje ne žele posredovanje stranaca, odvija korektno i sutra završavamo debatu o četiri teme.

Ukoliko dobiju odluku da smeju da putuju, doći će, pa ćemo 1. ili 2. jula znati nove detalje o njihovom dolasku ovde, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se u Briselu sreo sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji ga je obavestio da se sprema sastanak radnih grupa, kako naredni sastanak Aleksadra Vučića i Aljbina Kurtija ne bi bio „repriza prethodnog“.

On mi je malo opisao tu atmosferu na prvom sastanku Vučića sa Kurtijem i dodao da se sprema sastanak radnih grupa za tehnički dijalog, u susret narednom sastanku Vučića i Kurtija, najavljen za kraj jula, rekao je Dačić za TV Hepi.

Da se ne ponovi da Kurti iznese svoja četiri zaheva i onda ništa, rekao je Dačić i ocenio da je dobro da Vučić uvek ističe konstruktivnost Srbije i spremnost da Srbija učestvuje u dijalogu.

Ne želimo da delimo odgovornost sa nekim koji su neodgovorni i mislim da Evropa nedovoljno dobro razdvaja krivicu, rekao je Dačić.

Vidite da sad prisvajaju i Vidovdan, rekao je Dačić i podsetio na razmirice sa bivšom ambasadorskom Kosova u SAD Vljorom Čitaku, koja je o Srbiji govorila kao o kolonizatoru.

Oni grade albansko Kosovo, ali ono nikada nije postojalo. Albansko Kosovo počinje od osmanlijske okupacije, rekao je Dačić.

Dačić je preneo detalje sastanka predsednika parlamenata iz zemalja Zapadnog Balkana, susretima sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem i predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta Dejvidom Mekalisterom.

Mekalister uvek pita kako može da pomogne da se ubrzaju evrointegracije Srbije, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar