Dačić o NATO: Vojna neutralnost naša zakonska obaveza

Vesti 15. nov 202109:17 > 14:5314 komentara
Podeli:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "principijelni stav Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti, to je naša zakonska obaveza ali i odraz raspoloženja ogromne većine naših građana", navodeći da je članstvo u Partenstvu za mir, kojem je pristupala pre 15 godna, "optimalan okriv sa saradnju" sa NATO-om.

„Smatramo da ovakva pozicija na najbolji način odražava naše gledanje na rešavanje medjunarodnih bezbednosnih problema. Ali odražava i duboka osećanja našeg naroda u vezi sa bombardovanjem naše zemlje od strane NATO pre 22 godine“, rekao je Dačić u Skupštini Srbije, na otvaranju 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“.

On je naglasio da Srbija poštuje što NATO „duboko uvažava ovakvo opredeljenja i ne vidi ga kao smetnju da vodimo intezivnu saradnju u obostranom interesu“.

„Кao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-savezu, tako ni NATO nema neki ‘tajni plan da nas učlani'“, kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO“, naveo je Dačić.

Govoreći o bezbednosnim problemima i izazovima, on je naglasio da je „za Srbiju, Кosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje“.

„Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije dodjemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim bezbednosnim problemima na području Кosova i Metohije, gde su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici. Generator ovih stalnih bezbednosnih pretnji je isključivo vlada u Prištini“, rekao je Dačić.

On je rekao da je Srbija odlučna se kosovsko pitanje „reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca.

„U tom smislu, očekujemo i od misije КFOR na Кosovu i Metohiji, koja je pod komandom NATO-a, da u punoj meri izvršava svoje zadatke i da pravovremeno osujeti svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi“, istakao je Dačić.

„Predlog opozicije da se ukine nosilac liste je mogao da bude prihvaćen“

Dačić je izjavio da je opozicija na međustranačkom dijalogu oko poboljšanja izbornih uslova sa posredovanjem evroparlamentaraca, tražila da se ukine nosilac liste na izborima, uz obrazloženje da to „nije demokratska tekovina“.

„Nosilac liste je neko koga stranka odredi da bude zaštitno ime cele te kampanje. To ne mora da bude predsednik stranke“, rekao je Dačić za televiziju Hepi.

On je dodao da je nosilac liste zakonska kategorija, jer su političke partije želele da imaju personalnu identifikaciju zbog toga što postoji nekoliko stotina stranaka.

„Lako je da neko kaže Srpska napredna stranka ili Socijalistička partija Srbije, znaju ljudi ko su te stranke. Ali hajde sada da budemo iskreni, kako se zovu ove druge stranke i kako im se zovu lideri? I oni sad neće nosioca liste“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj predlog opozicije je i mogao da bude prihvaćen, ali je ocenio „da svako pametan zna da u nazivu liste možeš da napišeš šta hoćeš“.

Opozicija je ranije tražila da u nazivu liste može biti samo neko ko je „kandidat sa te liste, kao i da nosilac izborne liste može biti samo neko od kandidata sa te izborne liste“.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar