Dačić: Iduća godina će za Srbiju biti bolja u svakom smislu

Vesti 14. dec 202110:19 > 13:5313 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija iduće godine biti bolja nego prethodne u svakom smislu - i ekonomskom, političkom, međunarodnom, u svakoj sferi koja je bitna za građane i za državne interese.

„Za tačno mesec dana imaćemo referendum o ustavnim promenama. Očekujem njegov uspeh i pozitivan ishod, uz veliko učešće naših građana. Na taj način završićemo jedan izuzetno važan posao, na kojem se radi već godinama i unaprediti položaj i rad našeg pravosuđa“, kazao je Dačić otvarajući konferenciju „The Economist: Svet u 2022“ u Domu Narodne skupštine.

On je dodao da su promene Ustava godinama bile jedan od najvažnijih kriterijuma za napredak Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

„Očekuju nas, naravno i izbori na nekoliko nivoa već u aprilu, oni će biti sprovedeni kao i do sada po standardima koji važe u svim demokratskim državama, a uz to na njima ćemo primeniti i sve dogovore koje smo postigli proteklih meseci u međustranačkom dijalogu“, kazao je Dačić.

Istakao je da buduće vlade, kao i predsednika koji će takođe biti biran, očekuje kontinuitet dosadašnje politike koja je promenila lice Srbije i kada je reč o ogromnim infrastrukturnim projektima, mnogobrojnim proizvodnim pogonima i opštem rastu životnog standarda građana.

„To je i politika koja će nastaviti da se na međunarodnoj pozornici aktivno bori za svoje najvažnije nacionalne interese, tu pre svega mislim na pitanje Кosova i Metohije. Očekujem punu stabilnost koja je neophodan preduslov za razvoj u svakom smislu. To nije nikakvo predviđanje, to je logičan i realan tok stvari na osnovu dosadašnjeg rada svih naših institucija, i koji će, siguran sam, još jednom biti verifikovan veoma snažnom podrškom naših građana na narednim izborima“, rekao je Dačić.

Naveo je da u pandemijskim godinama Srbija uspela da uveća stopu privrednog rasta, privuče značajane strane investicije i obezbedi velika ulaganja u infrastrukturu, što će biti nastavljeno i u narednoj godini.

„Srbija je i imala, i sada ima, snažan i najbolji mogući odgovor na krizu kovida-19 i kada je reč o zdravstvenoj zaštiti stanovništva i o zaštiti ekonomije. Ove godine je još je ubedljivija u tom domenu, a pre svega po investicijama“, rekao je Dačić i dodao da je to rezultat politike tima koji predvodi predsednik države Aleksandar Vučić i koji je interes zemlje i građana stavio na prvo mesto.

Dačić je rekao da su prethodna i ova godina bile izuzetno teške zbog pandemije, ali da je Srbija uspela da ostvari značajne rezultate i da sa puno optimizma ulazi u 2022. godinu, uz svest da će i naredna godina biti puna izazova.

„Naredna godina će biti puna izazova na planu geopolitke i zbog mnogih rizika koje nosi pandemija, kao i energetska kriza i klimatske promene“, rekao je on.

Istakao je da Srbija ima interes sa sačuva političku stabilnosti, da bude sačuvan regionalni mir kako bi se stvorili uslovi za ubrzani ekonomski razvoj.

Komentari

Vaš komentar