Dačić: Najavom tužbe za genocid, Priština dijalog stavlja u drugi plan

Vesti 14. jun. 202109:102 komentara
Podeli:
Ivica Dačić
Izvor: Tanjug/Federation council of the federal assembly of the russian federation/Vladislav Tarasov

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da najavom tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu, Priština pokušava da temu dijaloga "stavi u drugi plan".

On je kazao da takve najave stižu iz Prištine uoči svake runde dijaloga u Briselu.

„To je pokušaj da se kaže da postoje preduslovi da bi se uopšte pričalo o dijalogu. Ratna odšteta, tužba za genocid i navodna silovanja na Kosovu, to je uvek tako bilo kad god su u Briselu pokrenuti razgovori“, kazao je Dačić za televiziju Pink.

Povezane vesti:

Ocenio je kao „smešne“ najave Prištine da će tužiti Srbiju za „genocid“.

„Da su imali pravnog osnova, oni bi to pitanje odavno pokrenuli“, naveo je Dačić.

Dodao je da su pred Srbijom „teški dani“ jer kako je ocenio, postoji „kondenzovani pritisak sa različitih strana“.

Dačić je najavio da će 28. juna u Briselu biti održan sastanak predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, naglasivši da je članstvo u Evrpskoj uniji „putokaz i da ne treba skretati sa tog puta“.

„Mi smo na takvom geostrateškom mestu da drugačiji put i nemamo. Možemo biti neutralni, da ne budemo članovi EU, ali mi nismo u takvoj situaciji, poput Norveške“, konstatovao je on.

Dačić je istakao da se sutra prate razgovori delegacija Beograda i Prištine u Briselu, a naredne nedelje će biti održana sednica Skupštine Srbije sa tom temom.

Dačić je, govoreći o odluci da se Haškom sudu ne izručuju radikali Vjerica Radeta i Petar Jojić zbog nepoštovanja suda, pomenuo slučaj Francuske koja je odbila da izruči nekadašnju portparolku Tribunala Florans Artman zbog istog razloga.

Kada je reč o Crnoj Gori i Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Dačić je ocenio da će Crkvi biti lakše da sa novom vlašću potpiše ugovor, nego sa vlašću koju je činila Demokratska partija socijalista.

„Da nije bilo mitropolita Amfilhija, premijer Zdravko Krivokapić ne bi bio na čelu liste. Nas interesuju međusobni odnosi, interesuje nas položaj SPC, da li će ljudi moći na odmor, da građani Srbije i Crne Gore međusobno putuju“, ocenio je Dačić i poželeo vlastima u Crnoj Gori „sve najbolje“.

Komentari

Vaš komentar