Dačić: Na sastanku vlasti i opozicije sa evroparlamentarcima bilo i ružnih reči

Vesti 12. jul. 202110:554 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje, u nastavku dijaloga o poboljšanju izbornih uslova sa predstavnicima opozicije uz posredovanje članova Evropskog parlamenta, da u septembru dođe do "nekog nacrta predloga zaključka".

Dačić je za Hepi izjavio da očekuje da će predstavnici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije „predložiti Narodnoj skupštini neki nacrt predloga zaključka“ za poboljšanje izbornih uslova, koji će preko skupštine biti prosleđen svima, nakon čega će uslediti nova runda pregovora 17. i 18. septembra.

Povezane vesti

On je rekao da od opozicionih stranaka „svi već znamo ko je šta predlagao“, jer su ti predlozi predati Skupštini Srbije u prethodnom periodu, osim iz Stranke slobode i pravde, čiji je lider Dragan Đilas i Narodne stranke, čiji je lider Vuk Jeremić, koji su svoje predloge poslali direktno u Evropski parlament.

„Dobro je što je taj sastanak održan, važan je sam po sebi i dao je neki napredak u odnosu na neko ranije vreme kad (predstavnici opozicije) nisu hteli da razgovaraju uopšte. To je bio dan ili dva nekog javnog slušanja, šta sve ko ima da kaže“, rekao je Dačić.

On je kazao da je na sastanku predstavnika vlasti i opozicije sa evroparlamentarcima „bilo i ružnih reči od strane nekih predstavnika opozicije“, ali nije hteo da precizira ko je koristio takav rečnik, niti šta je rečeno.

„Mislim da su se na kraju svi nelagodno osećali zbog toga i oni koji su te reči izgovarali nisu se baš prijatno osećali“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, razgovori sa opozicijom su korisni da bi se prevazišle razlike „i da se svakome izvuče alibi da može sutra da baci ljagu na Srbiju“.

„Bilo bi važno da se održe izbori koji će biti u interesu vraćanja politike tamo gde joj je i mesto, a to je u institucije i ispravljanje grešaka koje su nastale bojkotom. Želimo da politiku vratimo u institucije da, kada se završe sledeći izbori, niko nema argument da kaže da nešto nije bilo po pravilima“, rekao je Dačić.

Povodom zahteva opozicije da se predsednički, parlamentarni i lokalni izbori ne održavaju u isto vreme, Dačić je rekao da su na taj način izbori održavani i u vreme kada su svi oni koji su sada u opoziciji, osim lidera Dveri Boška Obradovića, bili na vlasti, kao i da se to isto odnosi i na funkcionersku kampanju, za koju je rekao da su je „svi koristili“.

Za zahtev opozicije da nosilac liste na parlamentarnim ili lokalnim izborima ne može da bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je ocenio da je reč o zahtevu koji teško da mogu da zabrane Vučiću.

„Ako zabrane da bude nosilac liste, vi možete da ga stavite u ime liste“, kazao je Dačić.

On je dodao da u dijalogu vlasti i opozicije „nije bilo nikakve potrebe da čekamo evropske parlamentarce, a da ni sad ne moramo da čekamo ni 1. septembar, ni 17. septembar“, za kada je najavljen ponovni razgovor uz njihovo posredovanje.

„Mi radimo, ako ima nekih ideja o čemu možemo da raspravljamo nema potrebe da gubimo vreme“, rekao je Dačić.

On je dodao da vlast trenutno razgovara s grupom opozicionih stranaka koje pregovoraju o poboljšanju izbornih uslova bez posredovanja stranaca, o otvaranju medija za iskazivanje mišljenja i opozicije. Naveo je da su povodom toga na naredni takav sastanak pozvani i predstavnici najuticajnijih medijskih kuća, kao i javnih servisa.

Komentari

Vaš komentar