Predsednici parlamenata Zapadnog Balkana u Briselu zatražili brži put ka EU

Vesti 28. jun. 202114:52 > 19:57
Podeli:

U Briselu je održan sastanak predsednika parlamenata Zapadnog Balkana, sa predsednikom Evropskog parlamenta. Učesnici su saglasili o posvećenosti evrointegracijama.

Razmena mišljenja i informacija o procesu integracija Zapadnog Balkana – to je suština sastanaka koje su predsednici parlamenata država regiona održali sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

U zajedničkoj izjavi iskazali su posvećenost daljim evrointegracijama regiona, odlučnost da nastave sa reformama potrebnim za punu evrointegraciju, promociju dobrosusedske saradnje, ali i apelovali na institucije EU da se više angažuju na sopstvenom proširenju.

„Zajedno smo potvrdili centralnu ulogu naših institucija u pokretanju procesa proširenja. Kao inkluzivni prostori dijaloga i razmene mišljenja, parlamenti mogu da neguju međusobno razumevanje i pomirenje na Zapadnom Balkanu, čime direktno doprinose miru, stabilnosti, prosperitetu i jačoj demokratiji u regionu – što je sve ključno za našu zajedničku evropsku budućnost. Ova uloga postaje još važnija u svetlu pandemije kovida-19 koja je poremetila naša društva i izazvala demokratije širom sveta“, naveo je Sasoli.

Predsednici skupština pet država regiona i Kosova, čiji je strateški cilj da postanu deo EU, sastali su se prethodno i sa članovima Spoljnopoltičikog odbora, od kojih su zatražili podršku za ubrzanje evrointegracija.

„Uveren sam da ima mnogo prostora za ubrzanje našeg procesa pridruživanja. Glavni impuls dolazi od nas samih i svesni smo da i tu možemo brže, ali prostor za veću efikasnost postoji i u okviru Evropske unije i njenog parlamenta kao jednog od najbitnijih partnera. U tom smislu smo otvoreni za još intenzivniju saradnju i za svaki vid vaše i naše podrške jer imamo isti cilj. I na kraju da kažem da Srbija podržava evropske aspiracije celog regiona“, rekao je Dačić.

A region različito gleda na sospvenu evropsku perspektivu. Bakir Izetbegović traži specijalnu pažnju za BiH, smatrajuci je pretečom Evropske unije, dok predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca upozorava na moguće “tektonske poremećaje” ukoliko sve države regiona ne uđu u EU u istom trenutku.

„Mi smo jedna zemlja sa komplikovanom istorijom, komplikovanim načinom donošenja odluka, procedurama, ali smo i zemlja koja zahteva posebnu pažnju, jer smo bili na neki način preteča ujedinjene Evrope. Dakle, ne zovu uzalud Sarajevo malim Jerusalimom. Dakle, mi smo jedna multietnička zemlja koja zaslužuje jedan poseban napor. Ja vas molim da pomognete kod dodeljivanja kandidatskog statusa BiH već u ovoj godini“, poručio je Izetbegovič

„Potrebne su nam nova evropska hrabrost i optimizam, kao 2004. godine. Zemlje Zapadnog Balkana će ili zajedno ući u EU ili će teško biti zamisliti svaku da se odvojeno pridružuje EU“, ocenio je Konjufca.

Predsedavajući Odborom Dejvid Mekalister zadovoljan je sastankom.

„Želim da budem jasan, Evropski parlament je uvek predstavljao jaku podršku proširenju EU
Šest zemalja Zapadnog Balkana su okružene državama članicama EU, one se nalaze u srcu Evrope i svih šest država zaslužuje našu podršku“, istakao je Mekalister.

Nakon potpisivanja zajedničke izjave deo predsednika parlamentayta država Zapadnog Balkana vraća se kući, a deo ostaje u Briselu dan duže i održaće niz sastanaka sa partnerima iz EU, sa istim ciljem – da dobiju podršku za uzbrzanje puta regiona ka EU.

Komentari

Vaš komentar