Dačić: Međustranački dijalog biće uspešan samo ako su predlozi realistični

Vesti 01. avg 202109:13 > 09:19 28 komentara
N1

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS, uoči strašnjeg sastanka Radne grupe o međustranačkom dijalogu, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije, da dijalog može da bude uspešan samo ukoliko su predlozi realistični, održivi, prihvatljivi za sve strane i time bi se stvorili uslovi za ono što mi želimo - da svi učestvuju na izborima.

Tokom zasedanja aktuelnog saziva Parlamenta doneto je 155 zakona i 106 ostalih akata. Zasedanja nema, ali Skupština ne prestaje da radi ni tokom leta. Uoči sastanka Radne grupe o međustranačkom dijalogu, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije, Dačić je za RTS govorio ima li opozicija predloge o poboljšanju izbornih uslova.

„Mi smo napravili jedan presek šta su sve predlozi koje opozicione stranke daju, o tome će se razgovarati u ponedeljak, na sastanku gde će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić. Očekujem da se narednih nedelja polako krene u dolazak do konkretnih dogovora i rešenja za neka otvorena pitanja koja bi mogla da budu u cilju poboljšanja izbornih uslova“, rekao je Dačić.

Upitan šta nude predstavnici opozicije koji učestvuju u razgovoru, ali uz posredstvo predstavnika Evorpskog parlamenta i postoje li neki predlozi, da li su oni prihvatljivi za vas, Dačić kaže da nisu imali priliku da se upoznaju sa njima.

„Vi sada pričate o ovoj drugoj grupaciji – mi nismo imali priliku da se upoznamo sa njihovim zahtevima zato što su oni te zahtevi podneli Evropskom parlamentu. Dogovor je da do 1. septembra Evropski parlament meni pošalje predlog teksta o kojem bismo razgovarali 17. i 18. septembra, tako da za sada nema tu nekih novih detalja, osim onog što smo mogli da čujemo po medijima. Dijalog može da bude uspešan samo ukoliko su predlozi realistični, ukoliko su održivi, prihvatljivi za sve strane i time bi se stvorili uslovi za ono što mi želimo – da svi učestvuju na izborima i da niko ne traži alibi za neke svoje neuspehe“, navodi.

Za manje od godinu dana održano je 38 sednica i 10 vanrednih zasedanja. Na pitanje da li su ta zasedanja možda iziskivala dodatne materijalne i ljudske resurse i da li su svi troškovi u okviru predviđenog budžeta za rad Skupštine, Dačić navodi da Skupština po Ustavu i zakonu ima dva zasedanja – jedno je prolećno, drugo je jesenje, u svom ostalom vremenu skupština je u vanrednom zasedanju. „Mi smo imali 90 radnih dana, koji su provedeni u radu i to je sve u sklopu sa finansijskim planom, koji je napravljen, nisu tu neki drastični troškovi koji će uvećavati budžet, ali to mora da se računa kada se koncipira budžet za sledeću godinu“, navodi.

Redovno zasedanje počinje u oktobru. Na pitanje da li već sada zna kada će i povodom koje teme zakazati sledeću sednicu, Dačić navodi: „Mi sada čekamo da iz Vlade dobijemo spisak svih zakona koji oni predlažu, šta će sve biti na dnevnom redu. Mi očekujemo u septembru predstavnike Venecijanske komisije i ono što je bilateralna međuparlamentarna saradnja, to je pitanje poseta: dolazi predsednik parlamenta Švedske i predsednik parlamenta Slovenije koja je predsedavajuća EU narednih šest meseci, to će biti u drugoj polovini avgusta, tako da nema odmora praktično“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare