Dačić: Kosovo je isto tako moje kao što je i Tačijevo i Kurtijevo

Vesti 14. jan. 202113:2916 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Mi nemamo skrivenih namera oko Kosova, veoma jasno smo rekli, od kada smo Aleksandar Vučić i ja napravili koaliciju, da mi želimo kompromis oko Kosova, a da taj kompromis mora da ima u vidu i interese Srba i interese Albanaca, izjavio je u intervjuu za Kosovo Onlajn predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Posebno je istakao činjenicu da je 19 država povuklo priznanje Kosova, čime je stvorena, kako kaže, nova politička realnost na međunarodnoj sceni, koje moraju da budu svesni ne samo u Prištini, nego i na Zapadu.

Dačić je govorio o nerazumevanju pitanja Kosova među zapadnim političarima, ukazao je da je albanski narod svoje pravo na samoopredeljenje ostvario stvaranjem Albanije i da ne može da ima dva prava na samoopredeljenje i stvaranje dve države, a prokomentarisao je i hapšenje Hašima Tačija, kao i česte napade iz dela opozicije na srpski državni vrh za „izdaju Kosova“, prenosi Kosovo onlajn.

Na pitanje da prokomentariše izjavu bivšeg ambasadora SAD u Srbiji Vilijama Montgomerija da Zapad „na njegovo zaprepašćenje i dalje ne shvata šta za Srbiju znači Kosovo“, i da dok god bude tako neće biti napretka u pregovorima, Dačić kaže da postoji i jedno veliko nerazumevanje značaja tog slučaja za sveukupne međunarodne odnose i za temeljne principe međunarodnog prava.

„Dok se vodi razgovor na temu zašto su priznali Kosovo, prvo nailazite na jedan veliki zid nerazumevanja i uopšte nepoznavanja situacije. Neki od njih ni ne znaju gde je Kosovo, a neki od njih nisu ni imali kontakte sa našom zemljom 10, 20, pa i 30 godina, iako smo nekada u vreme Nesvrstanih bili veliki prijatelji. Što je greška naše administracije u vreme Tadića, Đilasa, Jeremića“, istakao je.

Dodaje da postoje dve vrste krivice, jedna je naša, a to je da nismo dovoljno radili na upoznavanju država u svetu i uopšte svetskih lidera sa značajem teme Kosova i Metohije za Srbiju, a drugo je to da mnogi svetski lideri i mnoge zemlje ne žele jedostavno da uopšte ulaze u tu raspravu o značaju Kosova za srpski narod, jer ako bi ušili u jednu takvu raspravu, nemaju više čvrsto tlo za legalizaciju svoje pogrešne politike prema Balkanu u devedesetim godinama.

Upitan koliko je u odnosu Beograda i Prištine danas važno povlačenje priznanja od strane nekih država, predsednik srpskog parlamenta kaže da je time postavljena nova politička realnost na međunarodnoj sceni.

„Do tada je sve bilo moguće da se uradi i bez Srbije. Sada, takva mogućnost više ne postoji. Priznanje Kosova je povuklo 19 zemalja i u ovom trenutku od 193 članice UN, u najboljem slučaju na Kosovu mogu da računaju na svega 92 glasa“, objašnjava.

O očekivanjima od dijaloga ove godine, Dačić kaže da Srbija nema skrivenih namera oko Kosova.

„Ako nema predloga za kompromis, nema te inicijative koja će dovesti do toga da Srbija mora nešto da prihvati. Da se pri tome to zasniva na stavu da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova i da nema nikakvih kompromisa“, rekao je.

Kaže da je Trampova administracija jedina shvatila da je potrebno naći određeni kompromis i što pre to shvate neke evropske zemlje i nateraju Prištinu da razgovara o kompromisu, pre će doći do rešenja, a što se Srbije tiče, dodaje da mi želimo regionalni mir i stabilnost i nijedan naš potez neće biti uperen protiv mira i stabilnosti.

O izborima na Kosovu i eventualnim pobednicima, kaže da Srbija ne može da utiče na to za koga će Albanci da glasaju.

„Mi možemo da utičemo i da navijamo za koga će glasati Srbi na Kosovu i Metohiji i očekujem da Srpska lista ponovo pobedi i da dobije sva poslanička mesta. Bilo ko da je na čelu prištinske vlade i na mestu tzv. predsednika ponašaće se onako kako je Ramuš Haradinaj jednom prilikom rekao, da oni nemaju svoju spoljnu politiku, već imaju spoljnu politiku SAD. Tad je bar bio „zaljubljen“ u SAD. Baš zato je naš osnovni pristup mir i stabilnost i da se ispunjavaju dogovori koji su potpisani. Briselski sporazum je potpisan pre sedam godina, počinje već osma godina. Ja sam ga potpisao zajedno sa Tačijem i Ketrin Ešton. Sada se postavlja pitanje svrhe potpisivanja svrhe tih sporazuma, ukoliko se oni ne sporovode“, smatra.

O hapšenju Tačija i drugih komandanata OVK, Dačić kaže da ko god da je činio zločine treba da odgovara, bilo da je Srbin ili Albanac.

Upitan ima li odgovora na pitanje čije je Kosovo, bivši šef srpske diplomatije je rekao da Kosovo pripada i Srbima i Albanacima koji tamo žive.

„Kosovo je isto tako moje, kao što je i Tačijevo i Kurtijevo. Zato je mnogo bolje da se pregovara, a ako je neko kriv za zločine, onda za te zločine treba da odgovara. Licemerno je da neko optužuje Srbiju da brani ratne zločince ili da neće da traži žrtve koje su ovde sahranjene, a da pri tome imate više zahteva za iskopavanje grobnica na Kosovu, za koje niko neće da odlučuje niti da razgovara. Valjda postoji pravda i za srpske žrtve, a ne samo za albanske“, zaključio je Dačić.

Komentari

Vaš komentar