Dačić: Izručenje Miloševića Hagu će ostati trajna mrlja na savesti Srbije

Vesti 11. mar 202211:1643 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/Fred Ernst

Izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu ostaće trajna mrlja na savesti Srbije, izjavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, povodom godišnjice Miloševićeve smrti i ocenio da će oni koji su to učinili biti na "večnom stubu srama srpske istorije".

„Mi se trudimo da sačuvamo sećanje na Miloševića kao osnivača SPS“, rekao je Dačić i istakao da je u Miloševićevo vreme Vojvodina vraćena u ustavnopravni sistem Srbije, da je potpisan Dejtonski sporazum i doneta Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još

Prema njegovom uverenju, da Vojvodina ustavnim amandmanima nije vraćena u ustavnopravni sistem Srbije, ona bi verovatno pošla putem Kosova.

Stvaranje Republike Srpske i Dejtonski sporazum su najviše istorijsko dostignuće Srba posle Prvog svetskog rata, a rezolucija 1244 je bolje rešenje nego prihvatanje ultimatuma iz Rambujea, smatra Dačić i napominje da iz svega ovoga treba izvući i određene pouke za ponašanje u budućnosti.

„Mi smo pomagali njegovu odbranu. Miloševićevo izručenje Tribunalu u Hagu je trajna mrlja na savesti Srbije“, precizirao je on i ukazao da ne vidi da je država od toga imala ikakav boljitak.

Šesnaest godina od smrti Slobodana Miloševića

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević umro je na današnji dan pre 16 godina u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gde mu je suđeno za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u Sheveningenu, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990. godine, izabran je za predsednika Srbije, a nešto ranije iste godine za prvog predsednika Socijalističke partije Srbije, nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Haški tribunal objavio je 27. maja 1999. godine optužnicu protiv Miloševića. Uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a izručen Tribunalu 28. juna iste godine.

Komentari

Vaš komentar