Dačić: Članstvo u EU jedan od glavnih prioriteta naše spoljne politike

Vesti 02. dec 202219:16 8 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Članstvo u Evropskoj uniji je jedan od glavnih prioriteta naše spoljne politike i naše strateško opredeljenje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Dačić je istakao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih oblasti našeg društva i pozdravio je tri sporazuma koja su potpisana danas – okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3, sporazum o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi i sporazum o podršci EU Srbiji u upravljanju migracijama, jačanju sistema upravljanja migracijama i kontrole granica.

Varhelji rekao je da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja, jer je članstvo u EU jedino pravo, dugoročno rešenje za mir i prosperitet, navodi se u saopštenju MSP.

Zajednički je konstatovano da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja i za postizanje održivog dogovora, a Varhelji je istakao da bez angažmana obe strane dijalog ne ne može biti uspešan.

Razmenjena su mišljenja i o progresivnom usklađivanju vizne i spoljne politike Srbije sa EU, pri čemu je Dačić istakao da je Srbija spremna da sa evropskim partnerima radi po pitanju ilegalnih migracija i postepeno usklađuje svoju viznu i spoljnu politiku sa politikom EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare