Da se zna: Treba li neko da bude ubijen da bi policija reagovala

Vesti 04. okt 202218:222 komentara
Izvor: Tanjug/ Tara Radovanović

Nadležne institucije nisu adekvatno pripremljene da zaustave nasilje nad LGBT osobama, rekao je FoNetu koordinator organizacije "Da se zna" Aleksandar Savić.

On je izneo podatak da je, u trenutku kada je pravljen presek, prijavljeno 14 slučajeva nasilja za vreme Evroprajda 17. septembra, pri čemu je svaki drugi slučaj bilo fizičko nasilje kome je prisustvovala policija, ali nije reagovala.

Prema njegovim rečima, u nekoliko slučajeva se desilo da su policajici diskriminisali ljude iz LGBT zajednioce, najčešće verbalnim uvredama.

POVEZANE VESTI:

Savić je istakao da podatak iz prošlogodišnjeg izveštaja ukazuje na to da se svaki peti slučaj prijavljuje policiji, što je znak da ljudi imaju loša iskustva sa organima reda, ili nemaju poverenja u institucije, a razlog za neprijavljivanje je i strah od osvete počinioca.

Kako bismo pronašli način da se prevaziđe problem ophođenja policije prema LGBT aktivistima radili smo priručnik za policiju i to je trebalo da uradimo zajednom sa MUP-om, ali osam meseci od kako traje njegova izrada niko nam se iz MUP-a nije javio, rekao je Savić.

Savić kaže da posle prijave incidenta policiji oni vrlo često ne znaju šta su njihova prava i obaveze, ni šta su adekvatna pitanja koja treba da postave ljudima iz LGBT zajednice.

Kada se radi o pretnjama upućenim preko interneta, Odeljenje za visokotehnološki kriminal primi našu žalbu, ali tu se uglavnom sve završi i ti počinioci nikada ne bivaju pronađeni i procesuirani, ukazao je Savić.

Dodao je da svi koji dobijaju pretnje zbog toga što su pripadnici LGBT populaciji mogu to da prijave na sajtu „da sezna.lgbt“ i mogu da budu potpuno anonimni, a ako žele pravnu ili psihološku podršku, mogu da ostave svoj kontakt.

Jedan od incidenata desio se za vikend u Čačku, kada je fizički napadnut LGBT aktivista Lazar Savić, koji kaže da to nije prijavio policiji zato što nema povrenja u nadležne institucije.

On je naveo da ga je u subotu pre ponoći, kada je izlazio sa jedne žurke, nepoznata osoba pogodila staklenom flašom, a potom se desio i drugi incident dok je čekao u redu ispred jednog restorana brze hrane, kada ga je jedan mladić pljunuo u lice i uputio mu više homofobičnih uvreda.

Ovo što se dešava našoj populaciji je katastrofalno, ali je nažalost pokazatelj kako rade institucije kojima je posao da zaštite sve građane, rekao je Savić i upitao zašto su pripadnici LGBT zajednice nevidljivi za institucije koje treba da ih zaštite i da li neko treba da bude ubijen da bi oni reagovali.

Komentari

Vaš komentar