Da razumemo: Kostić za neutralnost, Božović – „ples s Moskvom skuplji od gasa“

Vesti 07. jun. 202221:49 > 22:2227 komentara
Podeli:

Evropska unija ima alternativu i to je politička i vojna neutralnost, kaže za N1 Ivan Kostić, potpredsednik pokreta Dveri. Predsednik Regionalne akademije za demokratski razvoj Balša Božović, međutim, kaže da neutralnosti nema, između ostalog zato što je sama Rusija krši.

Pročitajte još:

“Mislim da će nas mnogo skuplje koštati ova vratolomija i ovaj netransparentni ples sa Moskvom, nego da smo platili tržišnu cenu gasa”, rekao je Božović u emsiji Da razumemo na N1, komentarišući otkazanu posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

On smatra da Srbija nije “izvukla ni jedan poen” zbog toga što je poseta ruskog ministra otkazana.

“Srbija je ponizila sebe iz prostog razloga što nije sama otkazala tu posetu. Lavrov se, istina, samopozvao”, kazao je.

Prema njegovim rečima, Lavrov je trebalo da u Beogradu ispostavi račun za gas, da se utvrdi koliko će dugo Srbija predstavljati rusku spoljnu politiku na Balkanu, a u zavisnosti od toga zavise detalji gasnog aranžmana.

Potpredsednik Dveri Kostić smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “presrećan” zbog toga što Lavrov nije došao.

On navodi da EU i SAD ucenjuju Srbiju i da treba da je ostave da sama vidu sopstvenu spoljnu politiku.

“EU ima alternativu. Alternativa je nezavisna politika, politička i vojna neutralnost”, rekao je on.

Balša Božović ističe da, ako ste neutralni, vi zapravo stojite na strani agresora. Podseća da Srbija nije bila neutralna ni u Prvom ni u Drugom svetskom ratu, ni kad je SSSR izvršio invaziju na Čehoslovačku, ni kad je bio rat u Vijetnamu - “uvek smo bili na strani žrtve i osuđivali agresora”, rekao je.

Pročitajte još:

Srbija ne može da bude neutralna i iz prostog razloga što je ta politika neodrživa – okruženi smo NATO zemljama i idemo ka EU, rekao je Božović.

On ocenjuje da “nema neutralnosti” jer je ruska strana krši – time što sama zakazuje sastanke u Srbiji, a za ruskog ambasadora Bocan-Harčenka kaže da je “direktno pretio Srbiji” kada je rekao da bi uvođenje sankcija imalo posledice u ekonomskoj i socijalnoj sferi.

Na pitanje kako tumači tu izjavu ambasadora, Kostić kaže da ruski političari nikada nisu ucenjivali Srbiju i da Rusija ne sprovodi agresivnu politiku na ovim prostorima, za šta optužuje Zapad.

On kaže da se Dveri zalažu za otkazivanje posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, koja je najavljena za 10. jun.

“Kada Lavrov nije mogao da dođe ne mora ni Šolc. Zašto mora biti tako dobrodošao neko ko sprovodi agresivnu politiku”, ocenio je on.

Dodao je da smatra i da je interes mnogih evropskih komapnija da Srbija može da sarađuje i sa Rusijom i sa EU.

Na konstataciju da u Srbiju ne može da stigne ni ruska nafta preko JANAF, odgovara da je u pitanju “propaganda”.

“NIS ima mogućnost da zameni tu naftu iz drugih izvora, međutim da li EU može da zameni ruski gas?” kazao je Kostić.

Ukoliko bi vlada pokušala da uvede sankcije Rusiji, Dveri će pokušati to da spreče na sve demokratske načine, u okviru poštovanja zakona i Ustava, rekao je.

Protiv “Otvorenog Balkana” – iz različitih razloga

Projekat “Otvoreni Balkan” nije u interesu Srbije nego režima, koji pokušava da dobije nešto umesto evropskih integracija, smatra Balša Božović. Ivan Kostić kaže da Vučić nije dobio podršku naroda za takvo udruživanje i smatra da to nije projekat iz glave predsednika Srbije.

On kaže da je Vučić otvorio Srbiju za sumnjivi kapital iz Albanije i da se Dveri zalažu za “srpsko udruživanje”.

“Ja pretpostavljam da je u celoj priči (oko “Otvorenog Balkana”) najveći albanski interes”, rekao je Kostić.

Božović kaže da već imamo CEFTA i Berlinski proces, dok Otvoreni Balkan nije kompatibilan sa evrointegracijama jer tu su zemlje koje nisu ni počekle da pregovaraju o ulasku u Uniju.

“Postoje ozbiljni argumenti da je to politički proces, da čak nema veze sa ekonomijom”, kazao je on.

Komentari

Vaš komentar