Da li znate šta znači biti e-Građanin?

Vesti 03. okt. 202119:3718 komentara
Podeli:

Da li znate šta znači biti e-Građanin? Ako ste vozačku dozvolu produžili onlajn i dobili je na kućnu adresu, ako ste dete elektronski upisali u vrtić ili školu, ako ste se prijavljivali za vakcinaciju preko portala e-Uprava, svakako ste na putu da to postanete. Digitalizacija kao deo reforme javne uprave donosi e-Građanina kao sledeći korak.

Građani kažu (anketa):

„Preko e-Uprave uzimamo potvrde za vakcinaciju plaćanje poreza“.

„Nisam znao da mogu da poručim od kuće dozvolu kad mi istekne, da stigne na kućnu adresu, da ne idem na šalter u saobraćajnu policiju“.

„Inače, odlično je da pređemo na elektronsku komunikaciju uopšte“.

A šta elektronska komunikacija znači i kako kreirati nalog koji omogućava da budete e-Građanin, objašnjava pomoćnica direktora Kancelarije za IT i e-Upravu Dragana Bećić: „E-Gradjanin jeste da vi, pored toga što imate vašu ličnu kartu koja je vaš identifikacioni dokument kada ostvarujete bilo kakvo pravo ili kada je potrebno da vas neko identifikuje, tako imate i vaš elektronski identitet. Zašto je dobro biti e-Građanin? Kada imate taj nalog na portalu vi možete da koristite usluge elektronske uprave da pristupate svojim podacima u Centralnom registru stanovništva, da primate rešenja kroz e-Sanduče. E-Sanduče je kao što imate inbox na mejlu – država je napravila sistem za pouzdanu razmenu dokumenata“

Preduslov za sve ovo je da, uz ličnu kartu na šalteru gradske uprave dobijete korisničko ime, lozinku za pristup portalu e-Uprave i da instalirate aplikaciju na mobilni telefon.

„Naš je posao sada što mi druge institucije, da kažem, uvlačimo u taj sistem, jedinstven sistem za elektronsku identifikaciju, tako da ne treba više da imate pet naloga, nego ćete imati jedan nalog, a pristupaćete svim portalima. Ukoliko imate nalog na uId-u pristupate portalu eUprava, portalu lokalne poreske administracije, portalu eZdravlje koji će tek da dodaje nove usluge – od eRecepta, izveštaja lekara, zakazivanje pregleda i portal sDnevnik kojem sada mogu da pristupaju“, kaže Bećić.

Sve to vidi kao korak ka vremenu u kojem će odlazak na šalter otići u istoriju.

“Dolaze mlađe i mlađe generacije. Ta generacija neće biti generacija koja će da ode u poštu da plati račun, nikada. Menja se i uprava, menja se i svest državnih službenika, prošle godine su najteže birokrate shvatile da to tako ne može. Nema šaltera. Menjamo se i mi, menjaju se i građani“, navodi Bećić.

Sve ove promene deo su reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz pomoć EU. Glavni koordinator reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Komentari

Vaš komentar