Doleteo crnogorski avion, a jesu li odletele tenzije na liniji Beograd-Podgorica

Vesti 10. jun. 202119:222 komentara
Podeli:

Avion nove crnogorske Er Montenegro sleteo je jutros na aerodrom "Nikola Tesla", čime je označen početak njenih komercijalnih letova. Njime su doleteli direktor ove kompanije i ministar ekonomskog razvoja Crne Gore. A da li su sa sletanjem aviona na beogradsku pistu odletele tenzije na relaciji Beograd - Podgorica?

Prvi putnici koji su doleteli u Beograd iz Podgorice bili su direktor Er Montenegra i ministar ekonomskog razvoja Crne Gore. Najavili su promotivne cene od 109 evra, tri leta dnevno, dva za Tivat i jedan za Podgoricu. Sve to u periodu kada na ovoj liniji više lete teške reči nego avioni. Za loše odnose Beograda i Podgorice crnogorski ministar krivi prethodnu vlast.

„Pa oni su nekako u prethodnom periodu, pogotovu u kontekstu prethodne vlade bili dovedeni na jedan nivo koji je bio neprikladan istorijskim odnosima naše dve zemlje“, izjavio je ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović.

Povezane vesti

Da su ti odnosi bolji, prema njegovim rečima, pokazuju njegove dve radne posete Srbiji, posete drugih ministara i činjenica da je Srbija donirala vakcine čime je počela vakcinacija u Crnoj Gori.

„Ali ja zaista mislim u odnosu na ono što smo imali, ako se setite, prošle godine da je ovo jedan jako veliki napredak koji sasvim sigurno može da bude još značajniji, i u tom pravcu se stvari kreću“, istakao je Milatović.

N1: Ali nije došlo do toga da premijer ima takve zvanične sastanke kao te o kojima govorite na ministarskom nivou. Da li to možemo očekivati?

Milatović: Sasvim sigurno da.

Upravo premijer Zdravko Krivokapić je najčešči predmet negativnih tekstova u srpskim tabloidima. Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je ranije ocenilo da je retorika u beogradskim medijima zabrinjavajuća.

Političari su u izjavama uzdržaniji, smatra Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

„Prva stvar jeste pisanje određenih medija u Beogradu koji su ‘a priori’ negativni prema novim vlastima u Crnoj Gori. Čini se od septembra meseca prošle godine, malo nakon pobede na izborima. Kao da im uvek traže ‘dlaku u jajetu’ i da traže nešto najnegativnije i da uokviruju njihove poteze kao antisrpske, često i kada nema takvih rezona“, rekao je Krstić.

Sa druge strane su, kaže Krstić, određeni crnogorsko-nacionalistički krugovi koji postavljaju na dnevni red identitetske teme i skreću pažnju sa pravih, odnosno ekonomskih problema, sa kojima se nova vlada suočava.

„I kako bi opet vratili pitanje na polje identiteta. Predstavili kako je navodno ugrožena država Crna Gora, kako je ugrožen identitet svih onih koji nisu Srbi u Crnoj Gori i na taj način da pokušaju ponovo da steknu političke poene, koje su sticali i faktički tokom prethodne decenije, a i ranije“, dodao je Krstić.

Dobijanje i gubljenje poena je i dalje u igri. Crna Gora ima i unutrašnja previranja. Pred poslanicima je rezolucija o Srebrenici, zbog koje je uzdrmana fotelja jednog ministra. Tu je i nepotpisani Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je na liniji Beograd-Podgorica izazvao najviše turbulencija.

Komentari

Vaš komentar