Da li su Kosovske bezbednosne snage ušle na sever? Odgovor zavisi koga pitate

Vesti 27. sep 202219:15 12 komentara

Da li su Kosovske bezbednosne snage ušle na sever Kosova mimo dogovora koji podrazumeva da za to moraju imati odobrenje KFOR-a? Odgovor zavisi od toga koga pitate. Srpska lista i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u glas kažu da, kosovski ministar odbrane odgovara sa ne, KFOR ni jedno ni drugo - kažu da nikakav zahtev nisu dobili.

Da je „više od 30 vojnika sa dugim cevima“ Kosovskih bezbednosnih snaga ušlo na teritoriju opštine Zubin Potok pročitali smo u Novostima, slike nismo videli.

Zatim su stigla saopštenja Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a oglasio se i gradonačelnik ove opštine iz redova Srpske liste.

„Ne postoji ni jedan razlog da dođu na sever Kosova, a da ne dobiju saglasnost sva četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije. Naravno ni jedan od nas gradonačelnika nije pozvao Kosovske bezbednosne snage da dođu da prisustvuju u našim opštinama“, rekao je gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović.

POVEZANE VESTI:

Kosovski ministar odbrane dolazak ove formacije na sever demantuje i ujedno kaže da vojska Kosova, zajedno sa međunarodnim partnerima, „pokriva svaki kutak zemlje“.

„Ministarstvo odbrane demantuje lažne vesti koje su kružile u pojedinim srpskim medijima o navodnom kretanju trupa KBS na području opštine Zubin Potok. Ove lažne vesti nazivamo opasnim dezinformacijama koje imaju za cilj stvaranje tenzija i težnje da naruše imidž Republike Kosovo i KBS na međunarodnom planu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kosova.

Oglasio se i KFOR, ali tek nakon što im je pitanja uputio portal KoSSev.

„Prema postojećim sporazumima, raspoređivanje KBS-a na severu Kosova zahteva prethodnu saglasnost KFOR-a. KFOR nije primio nijedan nedavni zahtev od KBS-a u vezi sa tim. KFOR ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant KFOR-a je u redovnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike Kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije“, saopšteno je.

Ipak, odgovor na pitanje da li su Kosovske bezbednosne snage dolazile na sever ili ne je izostao.

Teško je ustanoviti šta se desilo kada postoje dve strane, Beograd i Priština, koje su jedna prema drugoj neprijateljski nastrojene, kaže Milica Andrić Rakić.

„Ni jedna ni druga nisu potpuno imune na spinove i lažne vesti, teško je da se različi šta je tačno. Jedina neutralna strana koja bi mogla da kaže nešto na tu temu je KFOR, oni izbegavaju jasno da kažu“, smatra Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa.

Oko nečega se, ipak, mnogi slažu, na severu Kosova postoje tenzije. Građani svedoče o pojačanom prisustvu kosovske policije ali i izgradnji policijskih baza u Leposaviću i Zubinom Potoku čija svrha nije jasna.

„S tim što je tu ozbiljan problem Srpske liste njihova zakasnela reakcija“, dodaje Andrić Rakić.

Već dugo je, kaže, okosnica njihove politike izlazak iz institucija Kosova.

„Integracija nije nešto što oni žele niti što zajednica želi. Usled toga što oni žele ali i dalje ne dobijaju signal iz Beograda da je to u redu, oni propuštaju jako bitne procese u kosovskom pravnom sistemu. Dozvoljavaju mnogo stvari da prođe bez njihove reakcije, bez reakcije građanstva“, kaže ona.

Reakcija Srpske liste je tako izostala 2018. godine nakon usvajanja zakona koji su omogućili da Kosovske bezbednosne snage postanu oružane jer žalbu ustavnom sudu, koju su najavljivali, nisu predali.

Skupština Kosova je 14. decembra 2018. usvojila tri zakona kojima se KBS transformišu u Oružane snage Kosova bez promene imena. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

Žalba Ustavnom sudu ne bi dala rezultate zato nije ni uložena, rekao je Dalibor Jevtić u februaru 2019.

„Srpska lista, naravno, nije mogla da iskoristi one mehanizme zato što se nije išlo kroz ustavne mehanizme, već kroz promene zakona, a i sama žalba Ustavnom sudu ne bi dala nikakve rezultate zato što smo mi u prošlosti bili svedoci, počev od zakona o Trepči nekih drugih, pa preko drugih pitanja gde prosto nismo imali pozitivnih odgovora sa te instance“, rekao je Jevtić.

„Stoga, već mogu da najavim da će poslanici Srpske liste, koliko u narednim danima podneti žalbu Ustavnom sudu jer su prekršene odredbe i samog ustava koji su sami Albanci kreirali, i biću vrlo iskren, od toga ne očekujemo neke spektakularne poteze, niti da će taj sud stati u odbranu i zaštitu prava, ali kako god. Mi ćemo iscrpeti sve pravne mogućnosti koje nam stoje, da zaštitimo položaj srpskog naroda, ali i sva prava koja nam se garantuju“, rekao je Igor Simić, potpredsednik Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova, 14. decembra

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare