Da li se u izbor prvog čoveka novosadskog Univerziteta umešala politika?

Vesti 17. apr. 202122:28 > 22:444 komentara
Podeli:

Da li se u izbor prvog čoveka novosadskog Univerziteta umešala politika? Pojedini mediji i deo opozicije tvrde da se sukob dve struje Srpske napredne stranke u Novom Sadu prelio na Univerzitet, što na Univerzitetu i u Pokrajinskom sekretarijatu negiraju. Izvesno je da je novi rektor trebalo da bude izabran 12. aprila, a da do danas nema čak ni zvanične potvrde kandidata.

Kandidati za rektora Sanja Podunavac Kuzmanović i Dejan Madić, ostali su u senci sednice Senata Univerziteta, na kojoj je trebalo da bude potvrđena njihova kandidatura – a nije. Prisutni nisu uspeli da se dogovore ni oko dnevnog reda – a sporna tačka bio je izveštaj Komisije za nadzor izbora, kojim se kandidat Madić eliminiše iz trke i to zbog netačno navedenih bibiliografskih podataka u biografiji.

Možda i prvi put u istoriji Univerziteta, sednica Senata završena je tako što ju je napustio predsedavajući – aktuelni rektor Dejan Jakšić.

„Zbog pravnih nejasnoća oko primene odredbi statuta i mandata Komisije upućen je zahtev za dodatnim pravnim mišljenjima. Univerzitet u Novom Sadu je dobio kontradiktorna pravna tumačenja na postavljena pitanja, što je izazvalo probleme u daljoj proceduri izbora rektora“, navodi se u odgovoru Rektorata za N1.

Događaji sa sednice odjeknuli su u lokalnim i nacionalnim tabloidima, koji pišu da je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević, zakulisnim radnjama, pokušao da eliminiše kandidata Madića. Tekstovi u prorežimskim medijima podgrejali su teze da se sukob dve struje SNS-a u Novom Sadu prelio na Univerzitet. Milošević sve negira.

„I zakonom i statutom je potpuno jasno da Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat nemaju nikakve ingerencije kada je u pitanjiu izbor rektora, dakle to je stvar akademske zajednice, njene pune autonomije i mi smo prisutni samo sa 30 odsto predstavnika u Savetu, kada već dođe odlučivanje o rektoru. Zaista je apsurdno, da bilo ko ukazuje na ponašanje sekretarijata, kada imamo kandidata koga predlaže osam fakulteta, tri instituta i pet stručnih veća, kao i tri zajednice pripadnika nacionalnih manjina, nacionalnih zajednica“, kaže pokrajinski sekretar Zoran Milošević.

Izvor : N1

Kandidat o kom govori Milošević, a čiju kandidaturu je podržalo 19 subjekata, je profesorka Podunavac Kuzmanović. Protivkandidata, profesora Madića, predložio je jedino Fakultet tehničkih nauka. Sudeći po odnosu snaga, delovalo je da će izbori biti jasni. Sve je zakomplikovao izveštaj Komisije, sačinjen po anonimnoj prijavi, zbog čega je Dekan FTN-a, Rade Doroslovački, protiv Komisije podneo prijavu nadležnom Tužilaštvu.

„Ja nemam dokaze da neko stoji iza toga, nemam dokaze, ali ono što je evidentno za sve ovo što se nelepo dešava na Univerzitetu je kriva Komisija. Komisija nije smela da uradi to što je uradila, bila su dva kandidata, na Senatu bi bilo glasanje, na Savetu i sve bi se završilo. A to skidanje jednog kandidata, pogotovo taj kandidat koji je skinut, predložio ga je samo Fakultet tehničkih nauka. Da li su ti podaci u anonimnoj prijavi tačni ili netačni to je stvar Tužilaštva, suda, etičke komisije“, smatra dekan FTN Rade Doroslovački.

Inače, Doroslovački je od ranije u sukobu sa pokrajinskim sekretarijatom, koji je nedavno naložio da on, nekoliko meseci pre isteka mandata, treba da napusti funkciju, jer je obavlja u suprotnosti sa članom 64 Zakona o visokom obrazovanju, koji kaže da dekan ne može da bude osoba starija od 65 godina.

Ministarstvo je tada, međutim, dalo drugačije tumačenje i osporilo odluku pokrajine. Po svemu sudeći i ovoga puta o daljem toku događaja na novosadskom univerzitetu odlučivaće se i iz Beograda. Trenutno je u toku vanredni inspekcijski nadzor ministarstva, a iz rektorata za N1 kažu da izveštaj očekuju sledeće nedelje.

Komentari

Vaš komentar