Da li je distribucija vakcina najpre političko, pa onda zdravstveno pitanje?

Vesti 06. jan 202119:40 > 19:43 45 komentara

Dvojica visokih državnih funkcionera koji u političkom smislu gaje bliske odnose sa zvaničnom Moskvom, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin prvi su u Srbiji primili rusku vakcinu protiv Kovida 19 - Sputnik Ve. Nedugo zatim je Sputnjik, ali ne vakcina već novinska agencija, objavila da su Vlada Srbije i Ruski fond za direktne investicije postigli sporazum o isporuci dva miliona doza ruske vakcine Srbiji. Čuveni londonski list Ekonomist upozorio je ranije da je distribucija vakcine postala prvorazredno političko, a ne zdravstveno pitanje i da predstoji surovo nadmetanje Zapada, Rusije i Kine za uticaj u svetu, a da je sredstvo za uticaj - vakcina.

Stereotipi o tome čija je medicina najbolja i koji blok sila je napredniji – uvek su postojali u Srbiji, što je popularna kultura pokušala da ismeje.

Bata Stojković: „Nemačka medicina je najbolja na svetu!“

povezane vesti

„Tri karte za Holivud“: „Made in USA, najjača sila“.

Bata Stojković: „Pa jel’ ima bolji auto od Moskviča?“

Ipak, takva mišljenja i stavovi opstali su do dan danas u stvarnom životu što se videlo prilikom vakcinisanja ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

„Moram to da kažem, ja sam srećan što sam primio baš rusku vakcinu jer verujem u rusku medicinu“, rekao je Vulin.

Drugi veliki prijatelj Rusije, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić priznaje da je vakcina postala političko pitanje.

„To nam niko neće verovati i kad sam ja u pitanju i kad su u pitanju neki drugi prisutni, da ovde nije reč o političkim razlozima“, ocenio je Dačić.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da i Rusija, kao i Kina i Zapad kroz prisustvo svoje vakcine u Srbiji, pa i bilo kojoj drugoj zemlji, žele da dokažu svoju „meku moć“ i naprednost svoje tehnologije.

„Na terenu je bitka i vakcina je postala jedan od instrumenata nadmetanja. Najave kovid pasoša i ograničenja putovanja su na liniji onoga što ćemo imati ove godine. Dakle, nastavka politike globalnog nadmetanja“, ističe Milivojević.

Upravo je najava mogućnost uvođenja zdravstvenih pasoša, unela pometnju.

„Čuli ste određene najave da će biti dozvoljena putovanja samo onima koji prime Fajzerovu vakcinu. To su za sada samo glasine, ali me ne bi čudilo da do toga dođe“, preneo je Dačić.

Da li to znači da vi nećete moći da putujete na Zapad ako ste primili rusku vakcinu?

„Pa ne znam. Ne znam da li će se zapad lišiti naših usluga?“, odgovara Dačić.

„Onaj ko bi meni ili bilo kome zabranio da putuje zato što nije kupio proizvod od koga novac ide u ovu ili onu kasu ne zaslužuje da ja odem tamo“, kaže Vulin.

Čuvajući i dalje spoljnu politiku „četiri stuba“, Srbija je podelila svoje najviše državne funkcionere – premijerka Brnabić primila je američko-nemačku, predsednik skupštine i ministar policije rusku, a spekuliše se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić čeka kinesku vakcinu.

„Pored našeg evropskog puta imamo u vidu i naše odnose sa Kinom i Rusijom i to na ovaj način i demonstriramo“, naglašava Zorna Milivojević.

Rusku vakcinu primio je i državni sekretar Mirsad Đerlek, što je iznenadilo Ivicu Dačića:

„Čestitam ti! Bravo!“, poručio je Dačić Đerleku.

Londonski Ekonomist u svojim političkim prognozama za 2021. govori o pokušaju Kine da sa vakcinom izgradi „zdravsteveni put svile“ i nametne se kao globalna sila broj 1, dok kineski mediji poput Global Tajmsa pišu da Zapad nije u stanju da pomogne siromašnim zemljama, ali da ipak pokušava da spreči i Kinu da to učini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare