Cvijić: Za Vučića zgodnije da tema bude zavera, nego politička odgovornost

Vesti 09. mar 202113:51 > 15:28 22 komentara
N1

"Javna suđenja deluju kao kampanje koje smo imali. Za Aleksandra Vučića je mnogo zgodnije da tema bude zavera u koju su uključeni ljudi iz njegovog orkuženja, nego da se postavi pitanje njegove političke odgovornosti zašto je te ljude postavljao na takva mesta", smatra novinar Vuk Cvijić.

Otkada je uhapšena kriminalna grupa Veljka Belivuka, istraga i suđenje vode se na malim ekranima i tabloidima.

„To traje više od mesec dana, ponadali smo se jer su se na konferenciji, kada su uhapšeni, pojavili profesionalci iz tužilaštva i policije, ali oni su skrajnuti i političari su preuzeli istragu, vode kampanju zajedno s medijima. Imamo javna suđenja, iznosešnja dokaza, iznose se stvari kojih nema ili ne postoje u istrazi ni u naznakama“, kaže Cvijić.

On smatra da je Vladimir Vuletić „uvučen u priču preko režimskih medija, jer je govorio o povezanosti navijačke grupe Janjičari sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem“.

Povezane vesti:

„Mislim da je to osveta za to. Kakvi su Vuletićevi kontakti s Belivukom ja ne znam, on je bio na funkciji u Partizanu i imao je po prirodi posla kontakte s predstavnicima navijača. Tu je bio i Nenad Vukčević, koji je bio u specijalnoj brigadi Vojske Srbije, pa žandarmeriji, on je predvodio navijanje i sprečavali su druge navijače da viču protiv Vučića“, navodi Cvijić.

Na pitanje da li možemo očekivati da budu saslušani Nebojša Stefanović i Novak Nedić, Cvijić kaže da smo na konferenciji mogli da vidimo kako je predsednik Srbije reagovao kada ga je novinarka KRIK-a pitala za Nedića.

„Umesto odgovora optužio je Vuletića, Stefanović je sedeo na Savetu, Vučić je rekao da će on i dalje biti kao njegov naslednik kao sekretar Saveta i koordinator službi bezbednosti,. Stefanović jeste u režimskim medijima apostorfiran od nedavno, ali njegovo ime se ne spominje u istragama koje postoje. Organizovani kriminal uvek ima kontakte i prodor u državne institucije, ovo kao da je gangrena zahvatila celu nogu, a neko hoće da odseče mali prst“, objasnio je.

Za fotografije koje smo mogli da vidimo na konferenciji za medije, Cvijić kaže da smo tako nešto gledali i tokom devedesetih godina.

„Kada su ubijene vođe zemunskog klana to je drugi kontekst, ubijen je premijer, to je bio stvaran udar na džavu, prikazivanje njihovih tela mogla je biti poruka drugim učesnicima da je država spremna da se obračuna. Sada su prikazana tela izmasakriranih mladića, koji su bili suprotno od Belivukove grupe, kako tvrde istražitelji, porodic su se protivile, a ipak su prikazane. Imamo, čini mi se, ponovo zloupotrebu kakvu smo viđali devedesetih“, kaže Cvijić.

Dodaje da političari na vlasti nisu spremni da isitragu prepuste profesionalcima, već žele da je kontrolišu, usmeravaju teme i koriste za kampanju.

„To ne gledamo prvi put kada je u pitanju vlast i postaje intenzivnije. Te stvari štete istrazi i sputavaju profesionalce da vode svoj posao, tako su profesionalci poniženi, s poniženim profesionalcima ne može da se vodi ozbiljna borba protiv kriminala“, smatra novinar Vuk Cvijić.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare