Cvijić: Tešić je dokaz da su interesi trgovaca oružjem jači od nacionalnih

Vesti 08. okt 202114:04 > 14:365 komentara
Podeli:

Ako Srbiji bude upućen zahtev za saradnju u slučaju protiv trgovca oružjem Slobodana Tešića, mogao bi stići u ruke njegove ćerke, koja radi u Upravi policije za međunarodne odnose, kaže novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Povezane vesti:

On podseća da je Tešić i prošle godine trgovao naoružanjem sa Jermenijom, zbog čega je izbio diplomatski skandal sa Azerbejdžanom.

Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić slao ministra Nebojšu Stefanovića da izgladi odnose sa Bakuom, a izgleda da su prevremeno vraćeni neki krediti koje je Srbija uzela od Azerbejdžana, kaže novinar NIN-a.

“To pokazuje da su interesi tih privatnih trgovaca oružjem veći od nacionalnih interesa Srbije”, rekao je Cvijić u emisiji Studio Live na N1 televiziji.

On kaže i da je Krušiku zabranjeno da izvozi oružje u Jermeniju, ali je to dozvoljeno preko posrednika Tešića.

Tunis je 4. oktobra raspisao Interpolovu poternicu Slobodanom Tešićem, domaćoj javnosti poznatim zbog trgovine oružjem.

Nalog za Tešićevo hapšenje vlasti u Tunisu su izdale 29. septembra, zbog krivičnog dela pranje novca, navode mediji.

Cvijić podseća da zahvaljujući uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću javnost zna da su Tešićeva preduzeća imala najveći obim privilegovane trgovine sa tom fabrikom naoružanja.

Podseća da je Tešić finansijer Srpske napredne stranke, da je njegova ćerka bila na listi SNS na izborima 2012. i nakon toga radila u Ministarstvu spoljnih poslova, koje je njenom ocu dalo diplomatski pasoš.

Prema Cvijićevim rečima, izgleda da je u slučaju korupcije u trgovini oružjem odgovor vlasti – ćutanje.

“Čini se da je to zato što su ovde najjači dokazi”, rekao je on.

Cilj vlasti da se zaboravi na “aferu Krušik”

Cvijić kaže da se u slučaju protiv uzbunjivača Aleksandra Obradovića “ništa ne dešava” i da su za dve godine saslušana dva svedoka.

Obradović, koji je novinarima dostavio dokumenta o korupciji u trgovini naoružanjem, je i dalje suspendovan sa posla, iako su brojne međunarodne organizacije i Evropska komisija konstatovale da je uzbunjivač, kaže Cvijić.

“Ali vlast nažalost ima poluge u tužilaštvu, i to je zbog ovog slučaja očigledno”, rekao je on.

Dodaje i da je preduzeće GIM, koje je zastupao pokojni otac ministra Nebojše Stefanovića, početkom godine i dalje izvozilo oružje po ugovorima “koji su bili po svemu sudeći koruptivni i štetni”.
Kaže i da je sadašnja ministarka privrede Anđelka Atanasković bila direktorka Prve petoletke kada je to oružje izvoženo u Jermniju, u isto vreme kada je izvoženo i naoružanje iz Krušika.

“Uprkos svim otkrićima, svi ti ljudi su napredovali i zaštićeni su”, kaže Cvijić o akterima afera oko naoružanja.

Na pitanje da li se taj slučaj “razvlači” da bi se zaboravio, Cvijić kaže da je to “očiti cilj”.

“Kad saslušate dva svedoka i kad nemate hrabrosti da vodite pravu istragu – za korupciju, a ne protiv čoveka koji je izeno dokaze za korupciju – ako se igrate sa njim i njegovim advokatom i ne date im uvid u predmete… očito da vlast jedinu odbranu vidi u tome da ceo slučaj gurne u zaborav i da se ‘brani ćutanjem’”, kaže Cvijić.

Cvijić: Tužailaštvo dužno da reaguje na tekstove o Malom

Komentarišući izjavu iz Višeg javnog tužilaštva da su slučaj 24 stana ministra Siniše Malog na bugarskom primorju ispitivali 2017. godine, Cvijić kaže da tužioci imaju obavezu da reaguju na nova otkrića iz “Pandorinih dokumenata”.

“Dužnost tužilaštva je da reaguje na novinarski tekst I da traži dokaze. Mi ne vidimo da se to dešava”, kaže on.

Prema njegovim rečima, da je tužilaštvo zaista ispitalo slučaj 2017, mogli su da dođu do dokumenata lakše od novinara, jer imaju pravo na međunarodnu pravnu pomoć.

Cvijić podseća da je Mali i u ranijim strukturama vlasti bio službenik države i učestvovao u više “sumnjivih privatizacija”

“Ti papiri su u Srbiji, još je lakše tužilaštvu da do njih dođe, ali nema nikakvu nameru”, rekao je on.

Kaže da svaku kritiku vlasti pokušavaju da predstave kao napad na državu: “Nisu oni država, jedini poslodavac u državi su građani, i oni imaju pravo da kritikuju, a vlast je dužna da trpi čak i neosnovane kritike i psovke”.

Celo gostovanje možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar