Cvijić: Autoritarnih režima u svetu sve više, naoko se razlikuju, ali svi isti

Vesti 26. okt 202210:10 5 komentara

Predsednik međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Srđan Cvijić ocenjuje da broj autoritarnih režima u svetu raste i da čak i u EU imamo zemlje, poput Mađarske, za koje se više ne može reći da su demokratske. Ukazuje da ima raznih vrsta autoritarnih režima, "ali kad im se približite vidite da je to sve manje-više isto".

„Svaki autokratski režim ima neku krivu pogoršavanja. Ako imate koncentrisanu vlast u pojedincu ili grupi koja čini sve da se održi na vlasti, onda je ta tendencija pogoršavanja jedna zakonomernost“, ocenjuje Cvijić u Novom danu na TV N1.

Povezane vesti

Pojašnjava da autokratije nastaju malim koracima.

„Imate konstantnu tendenciju pogoršavanja, imate taj primer žabe u polako ključaloj vodi, njoj je prvo toplo, prijatno, polako će se ta voda grejati sve više, žaba če se na kraju skuvati, i do poslednjeg trenutka neće biti svesna da umire, mislim da je to slučaj sa svim autokratijama“, kaže Cvijić.

Dodaje da „tendencija pogoršavanja svakog autoritarnog režima dovodi do toga da i rat postaje opcija“.

Smatra da su u vreme krize demokratije otpornije u toj krizi, i da je to tako i u ratu.

Navodi i da autokratije nestaju tačkom pucanja, ali misli da to ne mora da bude nasilno.

„Ne postoji pravilo, zavisi od volje vlastodržaca“, ukazuje.

Cvijić je najavio i Beogradsku bezbednosnu konferenciju koja će biti posvećena upravo autokratijama, ratu u Ukrajini, budućnosti EU, a na kojoj će govoriti nobelovci iz Belorusije, Ukrajine i Rusiji, kao i brojni političari iz regiona i EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare