Cvetković: Živimo u diktaturi, prebrzo smo došli do moratorijuma na litijum

Vesti 23. maj. 202207:58 > 07:5818 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univeziteta u Beogradu, novi redovni član Srpska akademije nauke i umetnosti (SANU), Vladica Cvetković izjavio je da smo "društvo čija se deca decenijama unazad nedovoljno dobro obrazuju i koje zbog toga samo izlazi iz jednog oblika diktature u drugi".

Povezane vesti

„Poslednja diktatura je možda na izmaku, ali su njene društveno razarajuće posledice u najvećem poletu. Narod je sludjen, nikome ne veruje, ali ipak glasa za Srpsku naprednu stranku (SNS), voleo bi da diše čist vazduh, ali i da se greje na jeftinu struju. To je logika na prvi potez, bez drugoročnijeg i realnog promišljanja“, rekao je akademik Cvetković za list „Danas“.

„Recimo, meni je potpuno jasno da niko pametan u Srbiji ne veruje da ova vlast može da kontroliše jednu veliku svetsku firmu, mnogo je verovatnije pomisliti da će oni s Rio Tintom napraviti dogovor na ličnu korist i kolektivnu štetu“, kaže.

„Ali, dozvolite, kako odatle stigosmo tako brzo do zahteva za moratorijum na celokupno istraživanje litijuma i bora u Srbiji? Da li je neko uradio studiju o ispravnosti moratorijuma koji se zahteva. Nije“, rekao je Cvetković.

„Prema onome što sam čuo“, naveo je Cvetković, „kreatori zahteva su uradili istraživanje javnog mnjenja i na toj osnovi odlučili šta će tražiti: za mene je takav pristup društveno neodgovoran“.

Komentari

Vaš komentar