Cveta afera „Jovanjica“ – javnost pita zašto se ne istražuje vrh države i MUP

Vesti 11. jan 202119:24 > 20:31 70 komentara

Optuženi za slučaj Jovanjica Predrag Koluvija, njegovi branioci i provladini mediji danima upiru prstom u tužioca i policijske inspektore - da su zaverenički ponudili Koluviji da optuži brata predsednika Vučića za biznis sa zasadima kanabisa. Opozicioni političari i deo javnosti pitaju se zašto se ne istraže ljudi iz vrha države ili specijalne jedinice MUP i pripadnici BIA koji su godinama blisko sarađivali sa Koluvijom.

Posle Koluvije, njegovih branilaca i tabloida, na inspektore koji su uhapsili Koluviju veo sumnje bacio je i predsednik Vučić. Deo javnosti i dalje se ne smiruje posle Vučićeve najave da bi policajci koji su otkrili Jovanjicu i koji su u sred istrage oko tog slučaja dva puta išli na poligraf, koji je oba puta pokazao da govore istinu, mogli da budu ispitani i treći put.

Opozicioni političar Miroslav Aleksić kaže da je vlast zbog ove narko afere u panici i da sve čini da časne policajce spreči da se dalje bore protiv droga, dok policajce koji su imali sumnjivu saradnju sa Koluvijom žele da oslobode svake sumnje.

Povezane vesti

„Ovo je fotografija na kojoj se Koluvija sa pripadnicima SAJ-a nalazi na prijemu kod blaženopočivšeg patrijarha Irineja, niko danas na greh ne stavlja SAJ ili BIA, to što su bili možda sponzorisani od Koluvije, ovde imate je ministar Vulin napredovao posle obilaska imanja na Jovanjici i druženja sa Koluvijom“, kazao je Aleksić.

Inače, imanje Jovanjica obezbeđivali su naoružani, bivši pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice. Koluvija je pred sudijama rekao da ih je unajmio pošto mu je Romkinja sa dvoje dece nekoliko puta ukrala povrće. Nekadašnje pripadnike SAJ Koluviji je preporučio rođak i policajac za obezbeđenje štićenih ličnosti Milan Kendija. On je, zajedno sa još dvojicom policajaca i dvojicom pripadnika BIA, osumnjičen da je bio Koluvijin prsten zaštite, uhapšen u julu.

„Zar sama ta činjenica, bez dalje analize, ne govori da je država upletena u ceo taj slučaj. Ko? Ne znam, možda ne Andrej Vučić, ali sramno je da je evidentno da je neko iz vlasti upleten u ceo taj slučaj oko Jovanjice“, mišljenja je general u penziji i bivši direktor VBA Momir Stojanović.

Viši sud i dalje odlučuje da li će nova optužnica za slučaj Jovanjica, protiv policajaca i pripadnika BIA biti podignuta. Za to vreme Tužilaštvo i dalje prikuplja podatke o prijavljenim pretnjama upućenim novinarki televizije N1 Jeleni Zorić, kojoj je Koluvijin advokat Svetislav Bojić rekao da se njegov klijent moli Bogu za njeno zdravlje, ali i za zdravlje tužioca Drecuna i načelnika koji je uhapsio Koluviju, Slobodana Milenkovića. Takvo prenošenje poruka problematično je za Gorana Ilića iz Udruženja tužilaca Srbije.

„To za mene ima uznemiravajući karakter i osim toga nije u funkciji odbrane klijenta. Da li će Advokatska komora odnosno disciplinski organi utvrditi da li je učinjen disciplinski prekršaj, ja to ne znam, ali su ove dve činjenice van svake sumnje“, pita Ilić.

Podsetimo, Adria Njuz iz Beograda, u čijem je vlasništvu N1 televizija, povodom obraćanja novinarki, podnela je disciplinsku prijavu disciplinskom tužiocu Advokatske komore Beograda Dejanu Nikoliću protiv Koluvijinog branioca Svetislava Bojića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare