Sačuvana tajna – ekskluzivne fotografije pregovora vlasti i talibana u Beogradu

Vesti 17. avg 202119:09 > 23:22 66 komentara

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je za televiziju Pink da je, u vreme dok je bio ministar spoljnih poslova, Beograd tri puta organizovao mirovne pregovore između vlasti Avganistana i talibana. Da je do tih susreta dolazilo, za N1 je potvrdio i jedan od organizatora pregovora, a N1 je dobio i ekskluzivne fotografije sa tih pregovora.

Sada kada je ceo Avganistan u rukama Talibana, bivši ministar spoljnih poslova odlučio je da otkrije ono što gotovo niko u Srbiji nije znao…

POVEZANE VESTI

„Evo, reći ću, a do danas nisam nigde pričao o tome. Zato što smo se dogovorili da to bude tajna“, kazao je Dačić.

A ta tajna je bila da su predstavnici pale avganistanske vlasti i talibani prvi put ikada pregovarali u Beogradu tokom 2019. godine.

„Ovde su razgovarali tri puta – međutim, kad su to videle velike sile, da mi to radimo, onda su oni rekli ‘ma dajte, mi ćemo to da uradimo u Dohi, u Kataru. Rezultat ste videli“, rekao je Dačić.

A kako je zaista bilo? Za N1 otkriva jedan od organizatora mirovnih pregovora, direktor organizacije Ist West bridge Jovan Kovačić, koji nam je ustupio i ekskluzivne fotografije sa pripremnih sastanaka.

„Nismo prisustvovali samim razgovorima. Nije to bila ni naša želja ni namera. To je bila stvar između njih. Mi smo samo bili dobri domaćini, da im omogućimo mir, tišinu, sve pogodnosti pregovora i da im ništa ne fali“, rekao je Kovačić.

sastanak avganistan talibani u beogradu sastanak avganistan talibani u beogradu
privatna arhiva
sastanak avganistan talibani u beogradu sastanak avganistan talibani u beogradu
privatna arhiva
sastanak avganistan talibani u beogradu sastanak avganistan talibani u beogradu
privatna arhiva
sastanak avganistan talibani u beogradu sastanak avganistan talibani u beogradu
privatna arhiva

Beograd su odabrali kao neutralnu teritoriju, kaže Kovačić i dodaje da pregovore vodio Karim Kalili, nekadašnji potpredsednik Avganistana i tadašnji predsednik Visokog saveta za mir. Osim njega, bili su prisutni i mnogi predstavnici Talibana, koji su specijalno za tu priliku morali da budu skinuti sa raznih crnih lista, kako bi mogli uopšte da putuju.

„Prvi put su komandanti jedno 20-ak provincija u Avganistanu razgovarali sa predsednikom Ašrafom Ganijem putem Skajpa. Oni su tražili da im Kabul pomogne u izgradnji infrastrukture, škola, bolnica, struje, vode i ostalog. Gani je rekao da će da prouči njihove zahteve, taj razgovor je trajao skoro dva sata“, priča Kovačić.

Međutim, do četvrtog susreta nikada nije došlo – situacija na terenu više nije bila relativno mirna, a pregovori su potom zvanično počeli u Kataru, gde su najvažniji posrednici bile Sjedinjene Američke Države. Mir nikada nije postignut ali se nekoliko godina kasnije zvaničnici Srbije mogu hvaliti da su i oni pokušali da pomognu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare