Jovanović Ćuta: U subotu protest ispred Vlade Srbije

Vesti 16. dec 202119:51 > 20:43 41 komentara
N1

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za N1 da će u subotu u 14 sati biti održan protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

„U subotu je protest u 14 sata ispred Vlade Srbije, jasni su zahtevi, svi ugovori na sto, tražimo da se raskinu i da formalno pravno proteramo Rio Tinto iz Srbije“, kazao je Jovanović u emisija „Iza vesti“.

POVEZANE VESTI

Kako je rekao, ako se ne objave svi „memorandumi i rešenja“, posle Nove godine se nastavljaju protesti.

„Da se donese jedan zakon koji će sačiniti najveći pravnici u zemlji, da se na 30 godina zabrani eksploatacija litijuma“, rekao je.

Na pitanje da li će biti blokade, kaže:

„Nije nama teško da se prošetamo do Gazele u subotu. Radikalizacija je nastavak blokada magistralnih saobraćajnica, s tim ćemo nastaviti posle Nove godine. Nećemo stati dok ne proteramo Rio Tinto iz Srbije. Mi nismo svesni ko je sve ušao u našu kuću. Najvećeg predatora da proteramo a onda idemo na Homolje“, naveo je Jovanović.

Neće se, dodaje, sklanjati „sa ulica“.

„Da se obustave prekršajni postupci protiv građana koji su bili na protestima i da policija prestane da dolazi na vrata i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje počev od šabačkog mosta pa svuda po Srbiji“, navodi.

„Vučić ima rok, posle Nove godine nastavljamo. Sa ulice se nećemo sklanjati dok se ne protera Rio Tinto. Biće gomila građana, javnih ličnosti. Referendum o Rio Tintu se već desio, mi stati nećemo“, zaključio je.

Jovanović kaže da su mu vesti da je Evropski parlament podržao rezoluciju o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u Srbiji, u kojoj se između ostalog govori o ekološkim protestima i prisilnom radu na gradilištu fabrike Linglong, kao i da je Skupština Loznice ukinula prostorni plan za izgradnju rudnika litijuma, podjednako važne.

„Ovo što se desilo u Loznici je mali ustupak u nizu ustupaka Vučića koje čini mesec dana, on je sad u poziciji da izvršava zahteve. Nije kraj priče, jer to neće oterati Rio Tinto iz Srbije, oni su danas imali koktel i rekli da ih je baš briga. Kraj će biti kada se iz plana Srbije taj projekat skloni i svi pravni akti koje je država sklopila da se ponište. Evropski parlament je samo rekao šta se dešava u Srbiji. Fon Kramon je pomenula i Rio Tinto, rekavši da se država tajno dogovarala, što je tačno. Vučić da nam kaže šta se dogovarao, a ne da saznajemo od Evropske komisije. Sve šta je potpisano od 2004. narodu na uvid na sto“, kaže on.

Kako je rekao, ko god da je na vlasti mora da zna „da ne može da dovodi strane kompanije i da predmet trgovine budu naše zemlja i voda“.

„Rio Tinto mora da leti, to je jedina opcija. Zašto bismo čekali, agonija mora da se prekine. Zorana Mihajlović štanca dozvole za istražne radnje, ko je njoj dao dozvolu, to je radila i kada su u pitanju MHE. Rečeno nam je više puta od predsednika i Zorane Mihajlović da nemamo obaveze prema kompaniji, šta je problem da se kaže doviđenja? Kakva odšteta, šta smo mi dužni Rio Tintu. Zato sve ugovore na sto. Mi nemamo pojma šta se ko dogovarao. Rio Tinto kaže mi teramo dalje, šta ih čini toliko sigurnim? Pre tri meseca je rečeno da ih ne zanima ko je na vlasti. Da vidimo ko će da tera naše seljake sa njiva u Nedeljicama“, poručuje Ćuta.

„Vučić da kaže Rio Tintu hvala lepo, doviđenja, sve ostalo nas vodi u haos. Da se zahvali Rio Tintu kao što su uradile sve normalmne zemlje. Puna usta priče o obnovljivim izvorima, a mi smo još na uglju. Evropa gasi termoelektrane, a kod nas se planiraju nove. Planiramo da uradimo isto što i svet, da krenemo i realizujemo projekat najveće solarne elektrane, biomasa, vetro parkovi, geotermalna energija“, navodi Ćuta.

Na pitanje da li će uslediti sistemsko delovanje, Jovanović je rekao da hoće, ali kada se sistem uspostavi.

„Živimo van sistema, to što rade Vučić i Brnabić, oni mejanju odluke iz dana u dan, da se urazume i poštuju zakon. Moramo da uspostavimo sistem. Ako ne funkcionišu Skupština i institucije, onda se dešava ulica, da postoji sistem pa nije niko lud da blokira E-75. Nema poštovanja zakona zato se ovo dešava. Bes ne dolazi samo od nas, pitaje ljude u Lešju, koji su oterani u zbegove. Opet Zorana izdaje dozvole za kamenolom usred malinjaka i vinograda, upada se dinamotom, ljudima pucaju kuće, brutalan zločin nad ljudima. Bes dolazi širom Srbije, gde se konstantno vrše zločini nad prirodom i ljudima“, rekao je.

Smatra da Zakon o zaštiti prirode mora da se poštuje i da bude ispred svih ostalih zakona.

„Voda nije ustavna kategorija, Slovenci su imali referendum o tome, pa izađoše i rekoše da voda ne može biti predmet trgovine. Moramo da znamo da naša priroda pripada nama, a o tome neće odlučivati EU ni svetski moćnici“.

Na pitanje o referendumu o Ustavnim promenama koji je zakazan za 16. januar, Jovanović je rekao da treba pritisnuti Vučića da referenduma ne bude.

„Da se sve odloži nakon izbora, da imamo parlament koji će biti kakva takva volja naroda. Je l znamo mi šta nas pitaju? Nije vreme za referendum, dajte da ga odložimo kad se formira novi parlament“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare