Ćurčić: Uslovljavanje korisnika socijalne pomoći je prinudni rad, sud ćuti

Vesti 08. sep 202118:22 > 18:25 13 komentara

Ustavnom sudu su još pre sedam godina upućene tri inicijative za ocenu ustavnosti Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći. Odgovora suda do danas nema. Danilo Ćurčić iz Inicijative A 11 kaže za N1 da je nedavni slučaj u Nišu pokazao da je ta uredba prilika da se korisnici socijalne pomoći primoraju da rade poslove besplatno, da bi zadržali pomoć koju dobijaju i koja im pripada bez ovih uslovljavanja.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je nedavno da će građani koji primaju socijalnu pomoć biti radno angažovani kao kovid redari. „Uključili smo maksimalno komunalnu miliciju, a sa Centrom za socijalni rad razgovaramo o angažovanju kovid redara koji će obilaziti pijace, autobuse i odredjene ‘crne tačke’ što se korone tiče. Kovid redari biće vidno obeleženi prslucima i legitimacijom“, rekla je Sotirovski novinarima.

„Radi se o tome da je sedam godina prošlo dok čekamo na Ustavni sud, od uvođenja uredbe kojom je uveden prinudni rad za korisnike socijalne pomoći. Pokazalo se kao praksa u Nišu, da je dobra prilika da korisnike socijalne pomoći primorate da neke poslove urade besplatno, pa je ta nova ideja uvođenje kovid redara koji će biti korisnici socijalne pomoći u Nišu“, kazao je Ćurčić u Danu uživo na N1.

Prema njegovim rečima, to je praksa koja je potpuno nedopustiva i pokazuje koliko je pre sedam godina uvođenje te uredbe bilo pogrešno.

„Ali, u nedostatku odgovora Ustavnog suda nemamo drugi mehanizam osim da podsetimo gradsku upravu u Nišu i građane da je ovakvo postupanje neustavno i da oni nemamju tu obavezu da rade“, objašnjava.

Ćurčić kaže i da je bilo još sličnih slučajeva.

„Pre nekoliko godina smo radili istraživanje koje je pokazalo da najmanje 10.000 ljudi, dakle pre četiri godine je taj broj, bilo primorano da radi poslove besplatno, bez naknade, obuke ili zaštite na radu. Poslovi se kreću od čišćenja snega, skupljanja lišća, obavljanja nekvalifikovanih poslova, koji su bili uslov da im se ne ukine ili umanji socijalna pomoć“, naveo je gost N1.

Ćurčić ponavlja da je ta uredba „u suprotnosti sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“.

„Ali se od nje ne odustaje i to zabrinjava, kao i najava izmena Zakona o socijalnoj zaštiti koja će se desiti. Zabrinjava nas jer se sedam godina nije rešilo ovo pitanje koje je potpuno jasno neustavno. Očekujemo da će novi zakon sadržati ovakve odredbe, da će korisnici biti primorani da obavljaju besplatan rad da ne bi izgubili socijalnu pomoć, na koju imate pravo ako ispunjavate uslove, ali oni ne sadrže da morate da uradite protivuslugu“, kazao je Ćurčić.

Ne možete, kaže, pod pretnjom gubljenja određenih prava da primoravate korisnike da obavljaju neki posao.

„Korisnici socijalne pomoći se već godinama prikazuju kao društveni paraziti koji ne žele da rade. A korisnici te pomoći moraju da budu redovno prijavljeni na birou. Oni da su mogli da se zaposle, oni bi se zaposlili, tako da to nije tačno“, tvrdi Ćurčić.

On je pozvao gradonačelnicu Niša da odustane od najavljenog plana.

„Ovo je situacija slična onoj kao kada biste za bilo koje drugo pravo koje imate kažete: E ne možete da dođete kod lekara dok ne očistite put do doma zdravlja. Nadamo se da će Niš shvatiti da je pogrešno primenjivati ovu praksu. Ako žele da angažuju kovid redare, treba ih platiti po zakonu“, izjavio je Ćurčić.

U protivnom, može se smatrati da su korisnici socijalne pomoći naterani na prinudni rad.

„Niko od nas nije protiv toga da korisnici socijalne pomoći budu zaposleni, ali smo apsolutno protiv da oni moraju da odrade ono što njima po zakonu i Ustavu pripada. Nadamo se da će Ustavni sud posle sedam godina smoći snage da donese odluku da se ovde radi o povredi Ustava“, zaključio je Ćurčić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare