Ćulibrk: Veliki broj umrlih dnevno, a ponašamo se kao da smo završili sa kovidom

Vesti 18. mar 202109:19 > 09:2256 komentara
Podeli:

"Svakog dana smo svedoci da neko izgubi bitku sa koronom. Broj umrlih poslednjih nekoliko dana je već preko 30, broj obolelih preko 5.000, a mi se ponašamo kao da smo završili borbu sa kovidom. Meni ništa tu nije jasno", izjavio je u Novom danu glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

On ističe da je jedan od glavnih problema nedovoljan broj vakcinisanih građana i nezainteresovanost za vakcinaciju.

Povezane vesti

„Neverovatno je šta se nama dešava. Šta god pričali, iako se obezbedio dovoljan broj vakcina, one sada stoje u magacinima. Sve manji broj ljudi želi da se vakciniše u ovoj zemlji, znači da nešto nije urađeno kako valja. Ono što je moja ključna zamerka je što po ceo dan u našim novinama i televizijama sa nacionalnim frekvencijom možemo da slušamo ljude koji propagiraju da se ne treba vakcinisati. To je neverovatno“, ističe Ćulibrk.

On dodaje da se svakog dana mali broj građana se prijavljuje za vakcinaciju i da će, ako se ovako nastavi, izgradnja najavljenih fabrika za vakcine biti uzaludna, jer građani nisu ubeđeni da trebaju da prime vakcinu.

„Uostalom, predsednik države se još nije vakcinisao. Svaki dan nam obećava, kao da nam preti, da će se vakcinisati“, naglašava Ćulibrk.

Na pitanje da li se je vakcinisao, odgovara potvrdno i navodi da je u pitanju kineska vakcina.

„Kineska vakcina je tada bila na raspolaganju. Doduše, nas je ‘vakcinisao’ Dragan J. Vučićević mnogo pre nego što je iko iz NIN-a bio vakcinisan, jer je pričao na Pinku da mu javljaju njegovi prijatelji sa Sajma da su novinari NIN-a prvi pojurili i u red stali u trenutku kada niko iz NIN-a nije bio vakcinisan… Ovo je neverovatno kakva se atmosfera ovde stvara. Samo na početku je postojala spremnost vlasti da se uključi u kampanju za vakcinaciju, ali ovo što se sada dešava je jako opasno“, smatra glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Govoreći o novim epidemiološkim merama, on kaže da je potrebno da se napravi balans, ali da mere koje su donošene nisu predstavljale uopšte nisu doprinosile balansiranju.

„Setimo se da smo prošle godine bili zatvoreni dva meseca sa onim zabranama izlaska od petka popodne do ponedeljka ujutru u trenutku kada je dnevno bilo obolelo po 30 ljudi. Ja tada nikog nisam lično poznavao ko se razboleo od kovida. I od jedne takve čvrste stege se desilo da smo u trenutku, kada je bilo dnevno po četiri ili pet hiljada zaraženih, radili noćni klubovi. Ove godine su turistički centri u Srbiji imali veću posetu nego prošle godine, a tada su januar i februar bili normalni meseci. To dovoljno govori koliko smo mi odgovorni“, naglašava Ćulibrk.

Ukazuje da smo bili svedoci donošenja mera po kojima su vlasnici ugostiteljskih objekata saznali u utorak da se zatvaraju od srede, da to veoma loše deluje na poslovanje i dovodi do gubitaka.

„Mora da postoji jasna strategija. Da vi znate barem deset dana unapred šta se sprema, i kojim putem se ide. Ovde svakog dana slušamo kontradiktorne mere. Potpuno smo sluđeni“, ocenio je Ćulibrk.

Komentari

Vaš komentar