Ćulibrk: Rat u Ukrajini nema veze sa ratom u Kolubari – tamo je „puklo“

Vesti 26. okt 202214:32 6 komentara
N1

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenjuje za N1 da je energija postala retka i skupa roba i da će uvoz struje da nas košta nekoliko milijardi dolara godišnje, ne samo zbog globalnih događaja koji su izazvali energetsku krizu, već i zbog toga što smo mi, da nije razoren EPS, sada mogli da izvozimo struju kada su cene jako visoke, umesto što uvozimo. "Rat u Ukrajini nema veze sa ratom u Kolubari, jer je tamo puklo, tamo je eksplodiralo, zahvaljujući stručnjacima koji su time upravljali", navodi Ćulibrk.

Komentarišući jučerašnji ekspoze premijerke Ane Brnabić da će nam energetika postati prioritet, kaže da je to „kao da smo s Marsa pali, energetska kriza je počela još pre rata u Ukrajini“.

Povezane vesti

„Umesto da EPS izvozi struju, on je uvozi i to kada su cene na tržištu maksimalne, tako da će nas po nekim procenama to koštati milijardu evra, pa se to onda pokriva ovim ulaganjem od 12 milardi evra“ što je u ekspozeu najavila Brnabić da će država uložiti u energetski sektor u narednim godinama.

Dodaje da „mi samo slušamo ‘biće uloženo’, ali ništa nije uloženo“.

„Srbija za 30 godina nije napravila nijedan novi energetski kapacitet. Mi smo žrtve međusobnih sukoba i stalno slušamo kako će se nešto uraditi, kako će se nešto uložiti, a proizvodnja se i dalje zasniva na termoelektranama, sad i niko više ne pita kako je struja proizvedena, jer energije nema“, ukazuje Ćulibrk i dodaje da je u energetskom sektoru u Srbiji „neviđeni haos“.

Smatra da odgovornost za trenutno stanje u energetskom sistemu u Srbiji snosi i bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja kako dodaje, jeste da se deset godina borila i ratovala sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem, bivšim v.d. EPS Miloradom Grčićem, ali nije uspela da učini ništa.

„Ako ne možeš nešto da uradiš – podneseš ostavku, pa spasiš dušu, ako ne možeš da spasiš EPS, ovako je oterana a ništa nije uradila“, kaže Ćulibrk i dodaje da smo mi ključna javna preduzeća prepustili na upravljanje stranačkim kadrovima i da se iskreno nada da je „vlast shvatila da se tako ne može, da je preskupo“.

A na to šta misli o novoj ministarki energetike Dubravki Negre, navodi da „joj ne bi bio u koži“.

„Dolazi u najgorem mogućem trenutku i u razrovan sistem, biće joj potrebna sreća, ali i podrška. Plašim se da ako i Dubravka Negre krene putem Mihajlovićke – da će naići na iste probleme“, ocenjuje Ćulibrk.

Dodaje i da ga ne bi čudilo da ova vlada poništi odluke prethodne o Rio Tintu i projektu Jadar.

„Nisam taliban, pa da sam antiprotivan svemu i svačemu, ali u ovom trenutku ne postoji tehnologija u svetu koja može da omogući eksploataciju litijuma u Srbiji a da ne bude ugrožena životna sredina“, kaže on.

Možemo 2026. da imamo i 1.500 evra prosečnu platu, ali će vredeti manje

Upitan kako komentariše premijerkinu izjavu da će do kraja godine prosečna plata biti 700 evra, a 2026. 1.000, on kaže da je moguće da u decembru bude 700 evra, ali da će takva onda biti cele 2023. godine.

„Brnabič je rekla da je BDP sada 53 milijarde a na kraju ove godine će biti 60. To je rast od 15 odsto, a realni rast prema procenama Svetske banke biće 3,2 odsto, sve ostalo je zahvaljujući inflaciji koja raste. Nama je kurs isti danas i u oktobru 2012, a inflacija raste… Tako da je privid da smo povećali BDP za 15 odsto, a u stvari smo ga povećali za tri odsto“, kaže Ćulibrk.

Dodaje da će „neko primetiti da su penzije veće za pet posto u dinarima ove godine u odnosu na prethodnu, a da je sve poskupelo za 14 odsto, a unutar toga hrana i energija za 25 odsto“.

„Ako kurs ostane na 117,3 kao što je danas i kao pre 10 godina, mi možemo 2026. da imamo 1.500 evra ali će oni vredeti manje“, ukazuje on.

Podseća da vlada priprema i nove mere, za koje ocenjuje da su „nažalost samo dolivanje ulja na vatru, jer se najavljuju nove isplate mladima do 30 godina“.

„Štagod vlada tvrdila, taj dodatni novac će samo dodatno pogurati inflaciju. Deo inflacije jeste uvezen zbog poskupljenja energenata i hrane u svetu, ali deo je kreiran i ovde unutra, i Fiskalni savet je lepo rekao da bi nam jako dobro došle dve milijarde evra koje su bespotrebno potrošene tokom pandemije… U borbi sa inflacijom nema pobednika, jer vama se novac obezvređuje“, upozorava on.

Dodaje da smo uspeli da obezvredimo i evro, zajedno sa Evropskom centralnom bankom koja nije na vreme reagovala, te je evro za godinu dana izgubio 20 odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Ističe da je ceo svet na ivici resecije i da ako Evropa upadne u recesiju, smanjiće se izvoz Srbije u EU, a „srpska ekonomija može da se razvija samo ako se izvoz povećava“. Kaže da je naš problem što se ove godine znatno povećao uvoz i imaćemo veliki minus.

„Dva kompletna idiota“ danas ministri

A na to kako komentariše nove ministre, kaže da je, ono što često ponavlja sudija Miodrag Majić, „Srbija krenula nizbrdo rušenjem u Savamali, kada je srušena pravna država“.

„Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ljude iz tadašnje gradske vlasti nazvao kompletnim idiotima. Dva kompletna idiota su danas ministri“, navodi Ćulibrk, misleći na ministra finansija Sinišu Malog i ministra za građevinarstvo i infrastrukturu Gorana Vesića.

Podseća i da je bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, „koji je bio zadužen za projekat Novi Sad na vodi, sada postao potpredsednik vlade“.

„Imamo tri čoveka koji su omogućili Beograd na vodi, pokušavaju da omoguće Novi Sad na vodi, i oni su sad najvažniji u novoj vladi. To govori koliko je bitno da budete vojnik partije i da radite šta se od vas očekuje“, poručuje Ćulibrk i dodaje da mu je pozitivno iznenađenje novi ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, dosadašnji šef Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare