Cucić: Broj migranata u Srbiji nepromenjen, ne očekujem bitne promene

Vesti 28. okt 202116:11 1 komentar
Ministarstvo unutrašnjih poslova

U Srbiji je trenutno 5.833 migranta i to 4.622 u prihvatnim centrima i njih 1.069 van centara, rekao je republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Cucić je rekao agenciji Beta da je broj migranta u Srbiji već nekoliko meseci nepromeljen, i dodao da ne očekuje da će doći do bitnih promena.

On je naveo da je “ situacije mirna i pod kontrolm“ i da to pokazuje i činjenica da nekoliko prihvatnih centara trenutno nije u funkciji.

Prema njegovim rečima, za time jednostavno sada i nema potrebe.

„U slučaju da bude bilo potrebe i da zima učini svoje i da imamo povratak jednog broja migranata iz Bosne i neki povećan priliv iz Grčke – a to su kategorije koje se kreću u nekoliko stotina – u tom slučaju ponovo ćemo otvoriti neke od naših centara“, rekao je on.

Upitan o situaciji na području Sombora, naveo je da je ona „manje više nepromenjena“.

Rekao je i da je zahvalan većini građana u Somboru na razložnom stavu i reakciji i odgovornom ponašanju.

„Shvataju, pre svega da niko (od migranata) iz Batočine ne može da nastavi put (EU) i da je granica tu gde je“, dodao je Cucić.

Posebno je zahvalio gradskoj vlasti koja je, kako je ocenio, više nego posvećena da građani Sombora nemaju neprijatnosti.

„Nažalost, jedan broj ekstrema to sebi dopušta, nadam se da se neprijatna situacije od pre nekoliko neće ponoviti“, rekao je on.

Upitan o incidentu u Preševu, gde je, po navodima iz nevladinog sektora, mađarska policija (u sastavu mešovite patrole Fronteksa), tukla migranta, Cucić je rekao da o tome nema nikakvih saznanja i da zato, ne može da komentariše.

Rekao je da na tom prostoru nalaze meštovite patrole Fronteksa i da te patrole čine pripadnici iz nekoliko zemalja.

Cucić smatra da je dobro da su tu, da se kako je naveo „uvere u naše postupanje a i mi u njihovo“.

„O incidentu koji ste pomenuli mi bukvalno nemamo nikava saznanja a valjda bismo trebali da imamo ta sazanja, pre svega od migranata, jer ljudi koji dolaze u naše centre svaku nepravilnsot obično prijave“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare