Crveni krst dnevno pripremi 33.200 obroka za ugrožene u 77 opština u Srbiji

Vesti 24. dec 202117:57 > 18:32 2 komentara

Jelena Radojičić iz Crvenog krsta kaže za N1 da je primetan manji porast broja građana koji se obraćaju za pomoć toj humanitarnoj organizaciji od kako je počela pandemija i dodaje da se dnevno pripremi 33.200 obroka za ugrožene u 77 gradova i opština u Srbiji, ne računajući Beograd.

„Oseća se veći pritisak, ali ne samo kroz program narodnih kuhinja, već i kroz program distribucije nepripremljenih artikala hrane koje korisnici sami mogu da pripremaju, ali i higijenske pakete kojih smo distribuirali 500.000“, navodi Radojičić.

Povezane vesti

Kada se o Srbiji radi, kaže da su najsiromašnije manje sredine na jugu, jugoistoku i jugozapadu Srbije, kao i da godišnje pomognu sa porodičnim paketima hrane i higijene više od 130.000 ljudi.

Takođe, daju i novčanu pomoć najugroženijim porodicama sa decom, i nju je dobilo 11.000 pojedinaca.

Na pitanje kako korisnici dolaze do njih, ona kaže da su radnici Crvenog krsta uvek na terenu, „oči u oči sa našim korisnicima“.

„Specifičnost Crvenog krsta je što se nalazi u svim opštinama i gradovima u Srbiji. Najugroženiji se obraćaju Crvenom krstu u svojoj neposrednoj blizini i onda se procenjuju mogućnosti da im se pomogne na najbolji mogući način“, navodi Radojičić i dodaje da za one kojima je pomoć neophodna saznaju i preko sistema centra za socijalni rad, kao i formalnih i neformalnih udruženja koji nam ukazuju na specifične potrebe naših sugrađana.

Na pitanje koliko u Beogradu ljudi koristi narodnu kuhinju, ona kaže oko 13.000 ljudi. Navodi da nisu samo topli, kuvani obroci ono što je potrebno ljudima, već i odevni predmeti i ogrev.

u Beogradu narodnu kuhinju koristi oko 13.000 ljudi

„Potrebe su evidentne i trudimo se da na sve njih odgovorimo na najedekvatniji način. Neizvesno je kako će izgledati naredna godina, nadamo se da će se ekonomske prilike poboljšati i da ćemo moći lagodinije da odgovaramo na potrebe ljudi“, navodi Radojičić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare