Crvena linija o zelenoj energiji i MHE u regionu

Vesti 17. jun. 202113:39
Podeli:
Izvor: N1

Dok građani širom regiona štite zemljište i vazduh od stranih investitora i reke od mini-hidroelektrana, a Svetska organizacija za prirodu poziva vlade zemalja Zapadnog Balkana da ukinu podsticaje za MHE, jer će na ovom prostoru, kako tvrde, nestati 5.000 kilometara reka i više od 80 odsto slatkovodnih vrsta, zakonima o zabrani izgradnje MHE, koji BiH još nije donela, sve do sada planirane MHE će biti i izgrađene.

Da li MHE u zemljama regiona proizvode zelenu energiju ili profit investitorima i uz, kako studije navode, beznačajnu korist, nanose ogromnu ekološku štetu? Da li su političati na strani naroda ili energetskog i investitorskog lobija? Da li se u zemljama regiona digla struka i motika i mogu li ekološki ustanci preći u ekološku revoluciju bez političkog uticaja?

Čije su naše reke i zemljište u Crvenoj liniji govore dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić, pomoćnik ministra za energetiku, rudarstvo i industriju FBIH Halko Balavac i Enes Ćerimagić iz Zelene akcije Hrvatska.

Autorka i voditeljka Crvene linije je Marina Fratucan.

Emisija je na programu N1 televizije u petak u 20 sati.

Komentari

Vaš komentar