Crvena linija o ulozi institucija u zaštiti dece od zlostavljanja

Vesti 08. apr. 202109:56 > 12:17
Podeli:

U Velikoj Gradiški smenjen je direktor Centra za socijalni rad posle smrti devojčice (2,5) koju je pretukla majka, a kojoj je ovaj Centar pre pet meseci vratio dete.

U Blacu je smenjena direktorka Centra za socijalni rad, jer je nadzor utvrdio da su dve socijalne radnice ugrozile zdravlje i bezbednost dece. U BIH, prema podacima Saveta Evrope, svako peto dete je u evidenciji Centra za socijalni rad, u kojima baš kao i širom regije radi četiri puta manje socijalnih radnika od evropskog proseka.

Koja je uloga Centara za socijalni rad, a koja sudova u zaštiti dece od zlostavljanja? Da li je biološka porodica uvek bolja za dete od udomiteljske? Hoće li najavljene izmene Zakona o socijalnoj skrbi u Hrvatskoj, ali i drugim državama u regionu u fokus rešavanja problema postaviti dete, koje u 95 odsto slučajeva, ako je zlostavljano u detinjstvu, postaje zlostavljač kad odraste.

O ulozi institucija u zaštiti dece od zlostavljanja u Crvenoj liniji govore Antun Ilijaš, predsednik Komore socijalnih radnika Hrvatske, Dragan Vulević, bivši savetnik u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Srbije i Elvir Musić iz Odeljenja za dečju zaštitu UNICEF BiH.

Autorka i voditeljka Crvene linije je Marina Fratucan.

Emisija je na programu N1 u petak u 20 sati.

Komentari

Vaš komentar