Crta: Zabrinjava malo vremena za primenu novih izbornih pravila

Vesti 06. dec 202111:22 3 komentara
Izbori
N1

Predstavnici Posmatračke misije Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) izneli su na današnjem sastanku u okviru javne rasprave o nacrtima novih izbornih zakona, zabrinutost da nema dovoljno vremena da se svi učesnici, a prvenstveno organi za sprovodjenje izbora "adekvatno pripreme i obuče", s obzirom na to da je do raspisivanje izbora ostalo manje od tri meseca.

Kako se navodi u saopštenju ove nevladine organizacije, to se pre svega odnosi na uvođenje srednjeg nivoa izborne administracije u sprovođenju republičkih izbora.

„Tim potezom se menja ustaljena višedecenijska praksa i otvara prostor za propuste u radu i za pravnu nesigurnost u vezi s ključnim aspekatima izbornog procesa, kao što je zaštita izbornog prava“, navodi se u saopštenju Crte.

Istakli su i da zabrinjavaju izmene kojima se smanjuje mogućnost birača da zaštite izborna prava, jer su odredjene vrste prigovora rezervisane isključivo za podnosioce proglašenih izbornih lista, dok se biračima u značajnoj meri ograničava pravo institucionalnog reagovanja na moguće nepravilnosti tokom izbornog procesa.

„S obzirom da javna rasprava o novim izbornim zakonima traje do 13. decembra, Crta će pored početnih komentara, predlagačima poslati i dodatne sugestije“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare