CRTA pokrenula kampanju protiv rastuće političke apatije građana

Vesti 31. maj 202112:04 5 komentara
izbori, glasanje
N1

Nevladina organizacija CRTA pokrenula je kampanju "Ipak se nadamo" sa ciljem aktiviranja mnogobrojnih građana koji su zapali u političku apatiju i koji nisu zainteresovani za politiku.

Kako se navodi u saopštenju, akcija je svojevrsna posveta „svim hrabrim građanima koji ne odustaju od borbe za svoja prava, a time i za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji“.

„Više od četvrtine građana Srbije uopšte nije zainteresovano za politiku. Tokom prethodne godine dve trećine građana nije učestvovalo ni u jednoj akciji ili inicijativi vezanoj za probleme u lokalnoj zajednici, jer većina ‘ne veruju da time mogu nešto da promene'“, pokazalo je istraživanje CRTE.

Ta organizacija dodaje da, u isto vreme, Srbija iz godine u godinu nazaduje na međunarodnim listima i indeksima koji ocenjuju stanje demokratije jer se beleži nazadovanje u oblasti političkih i građanskih prava, izbornog procesa, slobode medija i radu institucija.

„Demokratije nema bez aktivnih građana… Zbog toga kampanjom ‘Ipak se nadamo’ poručujemo da ne vredi čekati da ‘sve ovo prođe’ jer sve ovo je jedini život koji imamo. Uvereni smo da je krajnje vreme da se zainteresujemo, pokrenemo, povežemo, solidarišemo… Da budemo građani u životu, a ne samo u evidenciji. I da prihvatimo rizik nade“, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare