CRTA: Nepravilnosti na dan referenduma razlog za brigu pred predstojeće izbore

Vesti 21. jan. 202214:199 komentara
Podeli:
Biračko mesto, referendum, zatvaranje
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) je saopštila je da je referendum o promeni Ustava ostao u senci drugih političkih tema, kako u izveštavanju medija, tako i u radu političkih aktera koji, kako su naveli, nisu pokazivali veliko interesovanje za referendumsko pitanje.

„Iako je glasanje uglavnom proteklo u skladu sa zakonom, teže povrede izbornih prava i procedura koje predstavljaju krivična dela, zabeležene su na četiri odsto glasačkih mesta i bacaju senku na referendum. Ipak, po obimu i intenzitetu, nepravilnosti nisu presudno uticale na ishod referenduma. Ozbiljnost i učestalost takvih neregularnosti i u prethodnim izbornim procesima, a posebno činjenica da posle njih nisu usledile reakcije nadležnih institucija, ilustracija su lošeg stanja izbornih uslova u Srbiji i razlog za zabrinutost pred predstojeće izbore“, ocenila je Posmatračka misije Crte u izveštaju o posmatranju referendumskog procesa.

Povezane vesti

Iz CRTE su rekli da je referendum organizovan u kratkim rokovima, a raspisan je, kako su rekli, samo nekoliko dana po usvajanju izmena zakona o sprovođenju referenduma, a što nije u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima.

"Posmatrači Crte ukazuju i na očiglednu nepripremljenost izborne administracije, pre svega glasačkih odbora i lokalnih potkomisija, da organizuju i sprovedu glasanje u kratkim rokovima i u uslovima pandemije. Zbog nekompletnih sastava glasačkih odbora, što je tokom dana glasanja zabeleženo na čak 30 odsto glasačkih mesta, nije mogla da se organizuje pravilima definisana podela posla na glasačkom mestu, te je neadekvatnim uslovima za sprovođenje glasanja ugrožen integritet procesa glasanja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je, osim toga, zabeleženo u značajnom broju prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima a, kako su naglasili, bilo je i slučajeva zastrašivanja i pritiska na posmatrače.

Posmatračka misija Crte je, na jednom od glasačkih mesta gde su uočene ozbiljne nepravilnosti, registrovala i tzv. punjenje glasačke kutije, odnosno istovremeno ubacivanje više desetina glasačkih listića u kutiju čime je, kako su istakli, prekršeno pravilo "jedan čovek, jedan glas".

"Dan glasanja obeležila je i vanredna odluka RIK da građani sa Kosova mogu da glasaju na 45 glasačkih mesta u centralnoj Srbiji. Uvidom u rad izborne administracije, koje su imali Crtini posmatrači, Posmatračka misija ocenjuje da takvo rešenje nije obezbedilo glasačima sa Kosova jednakost u ostvarivanju biračkog prava, kao što je i ozbiljno kompromitovalo glasanje na tim glasačkim mestima", zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar