CRTA: Mediji u Srbiji pozitivnije izveštavaju o Rusiji i Kini, nego o SAD i EU

Vesti 26. feb. 202121:096 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Objave domaćih medija sa pozitivnim tonalitetom u najvećem broju slučajeva u 2020. godini bile su rezervisane za Rusiju i Kinu, a sa negativnim za Evropsku uniju i Ameriku, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost, odgovornost (CRTA).

Ta nevladina organizacija navela je da su Evropska unija, Amerika, Rusija i Kina prošle godine u najvećem procentu spominjane u domaćim medijima u neutralnom tonalitetu, ali je primetno da su negativne objave bile rezerisane za EU i SAD, a pozitivne za Kinu i Rusiju.

Analiza je urađena na osnovu jednogodišnjeg praćenja najgledanijih, najčitanijih i najuticajnjih medija, koja je obuhvatila oko 36.000 medijskih objava o EU, Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini, navedeno je u saopštenju Crte.

Rezultati istraživanja pokazuju da su televizije Pink i Hepi „dominantno pristrasno izveštavale u korist Rusije i Kine, isključivo negativno o Evropskoj uniji i uglavnom negativno o Americi, dok je to izveštavanje na RTS i Prvoj bilo izbalansiranije“.

Posmatrane su vesti i jutranji programi televizija: RTS, Pink, Prva, Happy, internet portali: Blic.rs, B92.net, Kurir.rs, Telegraf.rs i Novosti,rs, kao i dnevni listovi Blic, Kurir, Večernje novosti i Informer.

„U trećini medijskih objava o Rusiji, ta zemlja je predstavljena u pozitivnom kontekstu, a u devet odsto negativno, dok je Kina u četvrtini objava prikazana pozitivno, a u 15 odsto objava negativno“, navodi CRTA.

Evropska unija je u osam odsto objava navođena pozitivno, a u 14 negativno, dok su SAD duplo više predstavljena u negativnom kontekstu (21 odsto objava) nego u pozitivnom (12 odsto objava).

Najveći broj pozitivnih objava o Rusiji zabeležen je u decembru, prilikom posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji i dostave ruske vakcine protiv koronavirusa, dok je Kina najpozitivnije navođena tokom vanrednog stanja i pružanja zdravstvene pomoći Srbiji.

Amerika je najpozitivnije predstavljena u domaćim medijima u septembru prošle godine, povodom dijaloga sa kosovskim Albancima u Vašingtonu, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Komentari

Vaš komentar