Crta: Građani sve manje zainteresovani za budućnost Srbije u EU

Vesti 22. nov 202212:25 43 komentara
Andrej ISAKOVIC / AFP

Građani Srbije su sve manje zainteresovani za budućnost Srbije u EU, dok se istovremeno menja odnos prema ratu u Ukrajini, pokazuju nalazi istraživanja javnog mnjenja posmatračke misije Crta.

Prema istraživanju, više od trećine građana, odnosno 36 odsto, bilo bi ravnodušno prema pristupanju EU, 28 odsto bi se obradovalo, a 33 odsto zabrinulo, saopštila je Crta.

Povezane vesti

„Beleži se i blagi rast onih koji su za uvođenje sankcija Rusiji, što sada podržava svaki peti građanin“, dodala je Crta.

Prema prekidu pregovora sa EU ravnodušno bi bilo 43 odsto građana, prenela je ta posmtračka misija rezulate istraživanja urađenog na terenu, od 24. septembra do 3. oktobra.

Ocenjeno je u saopštenju da su nalazi zabrinjavajući, jer kako je navedeno, od maja ove godine kada je rađeno prethodno istraživanje, zabeležen je rast ravnodušnosti prema EU integracijama.

„Podatke istraživanja bi trebalo posmatrati i kroz prizmu medijskog ambijenta u kojem se najviše građana o društveno-političkim temama informiše putem provladinih medija u čijim sadržajima, po nalazima monitoringa medija Crte, dominiraju antizapadni narativi“, navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju, kako je navedeno, građani su zabrinuti da će u još većoj meri trpeti posledice rata u Ukrajini.

Dodaje se i da „čak 93 odsto njih očekuje da će zima doneti dalji rast cena životnih namirnica, struje i goriva, a skoro dve trećine strahuje od restrikcija struje i nestašica energenata“.

Socijalno-ekonomska situacija istraživanju, najveći je izvor briga za 43 odsto građana, veliku većinu.

„Po mišljenju 39 odsto njih, Srbija se kreće u lošem pravcu, dok 33 odsto građana veruje da je zemlja na dobrom putu“, navela je Crta.

Nalazi istraživanja, kako je saopšteno, pokazuju i da većina građana Srbije (64 odsto) smatra da je Zapad, koga čine SAD, NATO i EU, najodgovorniji za rat u Ukrajini.

„Većina građana (71 odsto) smatra da je Zapad taj koji vrši najveći pritisak na Srbiju kako bi okrenula leđa Rusiji, a nešto više od četvrtine (27 odsto) misli da nas pritiska Rusija da napustimo put ka EU“, dodala je Crta.

Prema istraživanju, mišljenje 61 odsto građana je da Srbija treba da očuva dobre odnose s Rusijom, čak i po cenu odustajanja od EU.

Crta je ukazala i da se „ipak, uočava promena u stavovima građana o ratu u Ukrajini u odnosu na prve mesece invazije“.

„Više od polovine građana (58 odsto) navelo je da im je bliža ruska strana u sukobu, dok se petina (22 odsto) opredeljuje za Ukrajinu“.

Po istraživanju, podrška Ukrajini je porasla za 10 procentnih poena u odnosu na maj 2022. kada je iznosila 12 odsto, dok je podrška Rusiji ostala na istom nivou.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare