Čomić: Rodna ravnopravnost – da budemo jednaki pred zakonom i u životu

Vesti 19. feb. 202110:457 komentara
Podeli:
Izvor: Fonet

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić izjavila je da će u petak biti predstavljene smernice za izradu novog zakona o rodnoj ravnopravnosti i da je cilj te neprestane borbe da “budemo jednaki pred zakonom i izjednačeni u životu”.

Ovo nije zakon za žene, objasnila je Čomić, koja je novinarima, uoči tematskog sastanka na temu nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla da je to zajednicki napor vlade, vlasti, opozicije, nevladinih organizacija i medija.

Čomić je zahvalila ministarki Zorani Mihajlović na pomoći u izradi zakona.

Mihajlović je pozdravila to što je Čomić okupila od prvog dana relevantne sagovornike i počela rad na ovoj temi kako bi se, posle nekoliko izgubljenih godina, usvojio Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

„Ima žena u političkom životu, ali ima i predrasuda i moramo dalje raditi“, poručila je Mihajlović.

Na pitanje o stavu prema zakonu o istopolnim zajednicama, ona je odgovorila da bi javna rasprava o toj temi trebalo duže da traje, jer je potreban društveni konsenzus.

„Borimo se protiv stereotipa i svakog oblika diskriminacije“, istakla je Mihajlović.

Čomić je dodala da je uverena da će Srbija biti jedna od prvih evropskih zemalja koja će imati zakon o istopolnim zajednicama.

„Ovo je tema ljudskih prava i ljubav se ne uređuje zakonom, već imovinsko-pravna pitanja. Ustav kaže da smo svi jednaki pred zakonom“, rekla je Čomić.

Komentari

Vaš komentar