Janković: Napredak u obrazovanju Roma

Vesti 07. apr. 202216:48
Podeli:
Izvor: AFP / Andrej Isaković

Najveći napredak u pogledu položaja Roma i Romkinja napravljen je u obrazovanju, pa danas imamo značajniji broj obrazovanih pripadnika te nacionalne manjine, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, dodavši da do diskriminacije najčešće dolazi u fazi zapošljavanja, o čemu svedoče i pritužbe koje dobija poverenik.

Brankica Janković je povodom Svetskog dana Roma istakla da ono na čemu se u budućnosti mora raditi je povećanje upošljivosti Roma i Romkinja kroz organizovanje stručnih obuka, programa stažiranja, programa moja prva plata, mentorskih i drugih sličnih programa, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Sticanjem novih znanja i veština, mladi Romi i Romkinje postaju konkurentniji na tržištu rada, a to značajno povećava i mogućnosti za njihovo zapošljavanje, poručila je poverenica na seminaru „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma“ u organizaciji Romskog obrazovnog fonda.

Povećanje upošljivosti značajno bi smanjilo siromaštvo koje je najveći problem ove društvene grupe, rekla je Janković i dodala da taj problem, koji uzrokuje i socijalnu isključenost, zahteva zajedničko delovanje institucija, civilnog sektora, ali da je najvažnije čuti predloge i iskustva samih Roma i Romkinja.

Kako je saopšteno, poverenica je upravo zato obišla porodicu Jovanović u Obrenovcu, oca Zlatomira i sina Tomislava koji kroz svoje organizacije "Udruženje romskih književnika" i "Informativni kulturni centar radio Rom" rade na otklanjanju predrasuda i unapređenju položaja romske zajednice.

Tokom razgovora saglasili su se da ništa manje nije važno ni očuvanje romske kulture, jer bez nje nema ni istinske uključenosti i razumevanja.

Prilika da se o kulturi Roma više čuje je i svečana akademija "Nezaboravni romski velikani Balkana", koju sutra u Narodnom pozorištu organizuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Projekat integracije Roma Saveta za regionalnu saradnju i udruženje Romag, navodi se u saopštenju.

Izvor : N1

Čomić: Romi suočeni sa ograničenim mogućnostima od obrazovanja do stanovanja

Ministarska za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da se Romi, prema istraživanja i podacima koje iznose romski predstavnici, suočavaju sa ograničenim mogućnostima u većini segmenata ljudskog razvoja, od obrazovanja, zdravlja, zapošljavanja, stanovanja do životnog standarda.

Povodom 8. aprila - Svetskog dana Roma, Čomić je istakla da je životni vek romske populacije u prenaseljenim podstandarnim naseljima i ograničenom pristupu komunalnim uslugama, gde je održavanje higijene bilo nemoguće održati, pogoršan u epidemiji kovid-19, saopštilo je Ministarstvo.

Gordana Čomić je ocenila da je učenje na daljinu najviše pogodilo romsku decu iz škole, zbog nedostatka pristupa internetu ili računaru.

Ona je navela da je Ministarstvo svesno svih problema koji prate romsku populaciju i da je preduzelo niz mera i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja te nacionalne manjine, insistirajući na njihovom aktivnom učešću u rešavanju svih životnih nedaća sa kojima se susreću, uz poruku "ništa o Romima bez Roma za stolom".

Komentari

Vaš komentar