CLS: Ne izmeštati prevoz sa Studentskog trga, troškovi će biti milionski

Vesti 11. apr 202111:33 5 komentara
N1/arhiva

Ukidanjem javnog prevoza na Studentskom trgu i preusmeravanje autobuskih i trolejbuskih linija na Dunavsku ulicu na Dorćolu, operativni troškovi za te autobuse i trolejbuse biće veći za dva i po miliona evra godišnje, saopštio je Centar za lokalnu samoupravu.

Tom trošku, dodaje se, treba dodati pet do deset miliona evra investiranja u širenje Francuske ulice, Ulice Žorža Klemansoa i Dunavske, za par žutih traka, a da bi se to uradilo bilo bi potrebno ukinuti nekoliko stotina parking mesta i drvored sa jedne strane.

Ukoliko bi se išlo na rešenje sa manjim investiranjem u ulice, to bi značilo da Francuska ulica postaje autobusko-trolejbuska bez širenja kolovoza, čime bi se još više opteretila Ulica despota Stefana i to na delu gde je najuža, a zagušenja bi se tada prenosila i na javni prevoz.

Centar za lokalnu samoupravu ukazuje da su planovi o uređenju Studentskog trga i Trga republike kao pešačkih daleko stariji od sadašnje gradske vlasti i podseća da niko to nije planirao da uradi pre završetka prve dve linije metroa.

Saobraćajni trgovi u centru, uključujući i Zeleni venac, napravljeni su upravo zbog velikog obima kretanja usmerenog na strogi centar grada, zbog čega je u svim metro planovima pre sadašnje gradske vlasti ukrštanje prve dve metro linije predviđano u zoni Trg Republike-Terazije, odnosno u zoni koju Beograd čini Beogradom, a ne u „Beogradu na vodi“, dodaje se u saopštenju.

Stav stručnjaka iz Centra za lokalnu samoupravu je da Studentski trg i Trg Republike moraju ostati saobraćajni trgovi dok se svi glavni pravci koji im prilaze ne pokriju metro linijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare